Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs ir apstiprinājis 80 stāvus augsta debesskrāpja celtniecību nelielās Kaukāza republikas galvaspilsētā Groznijā, ceturtdien vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Jaunais debesskrāpis būs 400 metru augsts un atdarinās uz Kaukāza kalnu grēdām joprojām sastopamus viduslaiku sargtorņus, un "iemiesos neatdarināmas [čečenu] nacionālās unikalitātes iezīmes", teikts Čečenijas valdības interneta vietnē.

Celtniecība tikšot finansēta no ārpusbudžeta līdzekļiem. Vietnē gan nav precizēts, kas būs investori un cik milzīgais projekts izmaksās.

Ēkas celtniecība notiks trīs gadus un tā tiks nodēvēta 2004. gadā noslepkavotā Kadirova tēva Ahmada vārdā.

"Tā būs tehniski vissarežģītākā celtniecība pasaulē, jo republika atrodas seismiski aktīvā reģionā," paziņojumā citēts viens no ēkas arhitektiem Vladimirs Travušs, kuram esot pieredze augstu ēku, tai skaitā Ostankinas TV torņa būvniecībā.

"Tā ir vertikāla pilsēta, jo tornī būs ietvertas daudzas pilsētas funkcijas. Es domāju, ka Ahmada tornis būs laba piemiņa," stāsta otrs projekta arhitekts Aleksandrs Zusiks.

Debesskrāpis būs daļa no "Groznija-2" kompleksa, kurā atradīsies Ahmadam Kadirovam veltīts muzejs, viesnīca, restorāni, helikopteru nosēšanās laukumi, sporta centri un peldbaseini, teikts paziņojumā.

Tāpat Kadirovs apstiprinājis plānu būvēt milzīgu peldbaseinu, kas nosegs daļu no blakus esošās Sunžas upes. "Tādā veidā upei būs divi stāvi," teikts paziņojumā.

Boksa entuziasts Kadirovs jau iepriekš ir izcēlies ar grandiozu arhitektūras projektu celtniecību Čečenijas galvaspilsētā, kas smagi cietusi divos deviņdesmito gadu karos.

Groznijā jau ir Krievijas lielākā mošeja un 42 stāvus augstu debesskrāpju komplekss. Tāpat Kadirovs ir pasūtījis vēl vienas mošejas celtniecību, kas tiks saukta viņa paša vārdā.

Tai pat laikā kalnainā republika ir viens no nabadzīgākajiem reģioniem Krievijā ar augstu bezdarba līmeni un lielu atkarību no federālā budžeta, skaidro aģentūra.

Kadirovs un viņa tēvs, kurš bija ietekmīgs garīdznieks, deviņdesmitajos gados pievienojās nemierniekiem, kas karoja pret Kremļa varu. Tomēr vēlāk, pēc nesaskaņām ar citiem klaniem, Ahmads Kadirovs kļuva par prokremliskās valdības vadītāju. 2004. gadā viņš gāja bojā bumbas sprādzienā Groznijas galvenajā stadionā.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas un kritiķi Ramzanu Kadirovu un viņa kaujiniekus apsūdz nolaupīšanā, nogalināšanā, spīdzināšanā un citos nopietnos pārkāpumos, kurus čečenu līderis noliedz.

Kremlis Kadirovam piedēvē miera atjaunošanu kara izpostītajā provincē, kurā atgriezušies desmitiem tūkstoši bēgļu, tomēr nemiernieku vardarbība ir lielā mērā pārvietojusies uz citām nemierīgajām Ziemeļkaukāza republikām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!