Foto: AFP/Scanpix
Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietā apsūdzētais Zaurs Dadajevs ir "drosmīgs karavīrs, īstens Krievijas patriots un dziļi ticīgs cilvēks" - tā svētdien savā sociālā tīkla "Instagram" profilā paziņojis Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs.

"Ja tiesa apstiprinās, ka Dadajevs nogalinājis cilvēku, tas nozīmē, ka viņš izdarījis smagu noziegumu. Bet gribu atzīmēt, ka viņš nespertu ne soli pret Krieviju, kuras dēļ daudzus gadus riskējis ar dzīvību," Kadirova izteikumus citē portāls "Meduza".

Čečenijas līderis cita starpā norādījis, ka Dadajevs, vienīgais aizturētais, kas svētdien tiesā nenoliedza savu vainu, ir "dziļi ticīgs cilvēks, kuru šokējušas Šarlī izdarības".

Kā ziņots, Ņemcova slepkavības izmeklētāji līdztekus dažādiem citiem iespējamajiem slepkavības motīviem tika pieminējuši arī Ņemcova pausto nosodījumu islāmistu uzbrukumam Francijas žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē.

Savukārt pats Dadajevs, kas Maskavas Basmannijas rajona tiesas zālē tika ievietots aizrestotā nožogojumā, no turienes skaļi sauca: "Es mīlu pravieti Muhamedu!"

Tiesā svētdien tika nogādāti pieci apsūdzētie. Diviem no viņiem - Dadajevam un Anzoram Gubaševam - izvirzītas apsūdzības slepkavībā personu grupā, kā arī nelikumīgā ieroču apgrozījumā, kas veikts grupā. Tiesa viņiem kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu līdz 28.aprīlim. Kā paziņojusi tiesnese, Dadajeva vainu apstiprinot viņa liecības.

Pārējiem trim aizturētajiem - Anzora Gubaševa brālim Šagidam, kā arī Hamzatam Bahajevam un Tamerlanam Eskerhanovam - apsūdzības tiesas sēdē netika izvirzītas. Šagidam Gubaševam noteikts apcietinājums līdz 7.maijam, bet Bahajevam un Eskerhanovam - līdz 8.maijam. Šo triju aizturēto advokāti plāno tiesas lēmumu pārsūdzēt.

Krievijas mediji iepriekš vēstīja, ka Dadajevs dienējis Krievijas Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka 46.atsevišķās operatīvās brigādes bataljonā "Sever" un savulaik ar prezidenta Vladimira Putina dekrētu viņām piešķirts Vīrišķības ordenis "par drosmi un pašaizliedzību, pildot karavīra pienākumus Ziemeļkaukāzā".

Kadirovs pieminējis arī vairākus citus Dadajevam piešķirtos apbalvojumus, piebilzdams, ka viņam "nav skaidri patiesie iemesli, kādēļ Zaurs atbrīvots no dienesta iekšējā karaspēkā".

Svētdienas rītā medijos parādījās informācija, ka sestdien vakarā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā policijas aplenkumā uzspridzinājies cilvēks, kas arī turēts aizdomās par līdzdalību šajā slepkavībā. Vēlāk medijos minēts arī viņa vārds - Bislans Šavanovs.

Arī viņu Kadirovs "Instagram" tīklā raksturojis kā "drosmīgu karavīru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!