Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs trešdien ieradies negaidītā vizītē Ingušijā un paziņojis, ka personiski vadīs kaujas operācijas šajā Čečenijas kaimiņrepublikā, kuras prezidents Junusbeks Jevkurovs pirms divām dienām smagi ievainots spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotā eksplozijā.

Jau drīz pēc šā atentāta mēģinājuma Kadirovs pavēstīja ziņu aģentūrai "Reuters", ka Kremlis esot viņu personiski pilnvarojis cīnīties pret nemierniekiem Ingušijā. Viņa izteikumi vedina domāt, ka Čečenijas līderis centīsies paplašināt savu ietekmi Ziemeļkaukāzā.

"Krievijas prezidents [Dmitrijs Medvedevs] man deva rīkojumu pastiprināt cīņu pret kaujiniekiem - arī Ingušijas teritorijā. Es personiski kontrolēšu šīs operācijas, un esmu pārliecināts, ka drīzumā gaidāmi labi rezultāti," sacījis Kadirovs. "Mēs nevienam neļausim jokoties ar Krieviju un, ja tāda būs augstākā virspavēlnieka pavēle, ieviesīsim kārtību ne tikai savā zemē, bet arī kaimiņvalstīs."

Kremlis gan pagaidām nav apliecinājis, ka Čečenijas prezidentam būtu dotas tādas pilnvaras. Zināms vien tas, ka kopš 16.maija abu republiku teritorijā norisinās iekšlietu ministriju speciālā operācija, ko vada Kadirova brālēns Adams Delimhanovs, kas Apvienotajos Arābu Emirātos izsludināts meklēšanā saistībā ar bijušā čečenu komandiera Sulima Jamadajeva nogalināšanu.

Ingušijas politiķi brīdinājuši, ka Kadirova iejaukšanās un viņa vienību klātbūtne varētu padziļināt haosu reģionā. Bijušais Ingušijas prezidents Ruslans Auševs, viens no ietekmīgākajiem ingušu politiķiem, izteicis gatavību vadīt republiku, līdz ievainotais Jevkurovs atlabs.

Pēc viņa teiktā, pašā Čečenijā ir "miljons ar kaudzi problēmu, un Kadirovam būtu ieteicams nodarboties ar tām, nevis līst Ingušijā, kurai ir savs prezidents, savs parlaments". "Nesaprotu, kā tas vispār varētu notikt," piebildis Auševs.

Krievijas politologi gan atgādina, ka Kadirova interese par Čečeniju nav parādījusies nupat, bet jau pēc kaujinieku uzbrukuma šai republikai 2004.gadā, kad toreizējais Krievijas iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs atļāvis viņa vienībām rīkot operācijas kaimiņrepublikas teritorijā.

"Mēs veiksim izmeklēšanu saskaņā ar kalnu likumiem, un mūsu atmaksa par Junusbeku Jevkurovu būs nesaudzīga," Kadirovs sacījis žurnālistiem Magasā, kur viņš ticies ar Ingušijas prezidenta pienākumu izpildītāju Rašidu Gaisanovu. Šie viņa vārdi liek domāt, ka Kadirovs runājis par senajām asinsatriebības tradīcijām, norāda aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!