Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas Federācijas sastāvā esošās Čečenijas Republikas prezidents Ramzans Kadirovs intervijā telekanālam "Rossija-24" paziņojis, ka reģiona attīstībā varētu sasniegt vairāk taustāmu panākumu, ja no federālā budžeta republikai tiktu piešķirti lielāki līdzekļi un tai netraucētu strādāt, vēsta aģentūra "Interfax".

"Ļaudis domā, ka Krievija Kadirovam dod milzu naudu, tāpēc Čečenijas Republika zeļ un plaukst. Ja mums nepieciešamos līdzekļus izsniegtu – mēs izdarītu vairāk. Un vēl vairāk, ja mums netraucētu," aģentūra citē Kadirovu.

Saskaņā ar Kadirova teikto, Krievijas valdība ir samazinājusi federālo mērķprogrammu apjomu Čečenijai. Pērn izsniegti 75 miljardi rubļu (995 miljoni eiro) 130 miljardu (1,7 miljardi eiro) vietā.

"Mums tad iedeva 75 miljardus rubļu, saka, atjaunojiet karkasus – palaidiet rūpnīcas. Bet kā mēs palaidīsim rūpnīcas, ja nav aprīkojuma, izejvielu?" jautā čečenu prezidents.

Tāpat Kadirovs skaidroja, ka Čečenijai daudz traucēts. "Mums daudz traucēja, bija neuzticība, visi skatījās caur binokli: Kadirovs ar bārdu, slikti runā krieviski, vakardienas karotājs ar automātu, bet šodien ar politiku un ekonomiku nodarbojas," atzīmēja reģiona vadītājs.

Taču šo neērtību palīdzējis līdzsvarot Kremļa atbalsts. "Bet mums uzticību izrādīja prezidents, un mums viņa uzticība ļoti palīdzēja," atzīst Kadirovs.

2017. gada septembrī Kadirovs paziņoja, ka Krievijas valdībai ir jāpalielina dotācijas Čečenijai, pamatojot to ar dzimstības pieaugumu republikā, atgādina portāls "Currenttime".

Federālā budžeta dotācijas veido 80% no Čečenijas budžeta. Krievijas opozicionāri uzskata, ka nozīmīga daļa šīs naudas tiek tērēta Kadirova greznajam dzīvesveidam.

Pats Kadirovs uz jautājumu, no kurienes viņam ir nauda sava dzīvesveida nodrošināšanai, ir atbildējis, ka to viņam "dod Allāhs".

Laikraksts "Vedomosti" lēš, ka laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam Čečenija no federālā budžeta subsīdiju, subvenciju un dotāciju veidā saņēmusi 539 miljardus rubļu, jeb vidēji 60 miljardus gadā.

Kremļa kritiķi uzskata, ka ar Kremļa naudu Kadirovs Čečenijā ir izveidojis faktiski neatkarīgu un nekontrolējamu valsti. Opozīcijas politiķi brīdina, ka Kadirova lojalitāte Kremlim var zust, ja pēkšņi apsīktu Maskavas finansējums reģionam. Turklāt Kadirovam ir pakļauti aptuveni 20 000 bruņotu vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!