Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) uzspridzināšanas Dņeprā ieplūdušas 150 tonnas mašīneļļas, sociālajos tīklos pavēstījusi Ukrainas prezidenta biroja vadītāja komunikācijas padomniece Darja Zarivna. Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas vakarā paziņojis, ka aizsprosta saspridzināšana Ukrainas armijas iespējas neietekmēs.

Šāda informācija izskanējusi otrdien notikušajā Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sanāksmē, kas tika sasaukta saistībā ar HES uzspridzināšanu.

Sēdē arī teikts, ka pastāv risks, ka Dņeprā varētu ieplūst vēl 300 tonnas mašīneļļas.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Zelenskis - mūsu operācija turpinās


Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosta saspridzināšana nekādi nav ietekmējusi Ukrainas spējas turpināt operāciju ar mērķi atbrīvot savu teritoriju, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Ukrainas armijas virspavēlnieka štāba sanāksmē otrdien izlūkdienests ziņojis, ka Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprosta saspridzināšanu tīši veica Krievijas karaspēks, tomēr "pretinieks darbojās haotiski, pieļaujot pašu tehnikas appludināšanu", pavēstīja Zelenskis.

Aizsprosta saspridzināšana nekādi nav ietekmējusi Ukrainas spējas turpināt operāciju, bet no Ukrainas Bruņoto spēku militārās pavēlniecības ziņojumiem izriet, ka karaspēks frontē ir maksimālas gatavības stāvoklī tālākām darbībām, norādīja Zelenskis.

Baltais nams: visticamāk, būs daudz bojāgājušo

Tikmēr Baltais nams otrdien paziņoja, ka pēc Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta saspridzināšanas, visticamāk, būs daudz bojāgājušo. ASV "šobrīd nevar pārliecinoši pateikt, kas notika", žurnālistiem pavēstīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.

Viņš sacīja, ka ir nodarīti ievērojami postījumi, un norādīja, ka aizsprostu sagrāva sprādziens. Tomēr viņš uzsvēra, ka Vašingtona joprojām pēta incidentu, pirms identificēt vainīgo.

ASV nav nonākušas pie galīgā secinājuma, pavēstīja Kērbijs. "Mēs joprojām cenšamies apkopot informāciju un runāt ar ukraiņiem."

Jautāts, vai uzbrukums dambim būtu uzskatāms par kara noziegumu, Kērbijs sacīja, ka "ir pilnīgi skaidrs, ka kara likumi neatļauj apzinātu civilās infrastruktūras iznīcināšanu".

Evakuē cilvēkus

Plūdu dēļ, kas izraisījušies pēc HES aizsprosta uzspridzināšanas, no Ukrainas kontrolētās Hersonas apgabala daļas jau evakuēti aptuveni 1300 cilvēku, pavēstīja Ukrainas Valsts Ārkārtas situāciju dienests.

Pastāv risks, ka kopumā varētu applūst 80 apdzīvotas vietas. Kritiskajā zonā dzīvo aptuveni 16 000 cilvēku.

Hersonas apgabala kara administrācijā jau iepriekš ziņoja par iedzīvotāju evakuāciju no vairākām apdzīvotām vietām, arī dažiem Hersonas pilsētas rajoniem.

Pēc Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanas un tam sekojušās ūdenslīmeņa celšanās Dņeprā Krievijas okupētajā Hersonas apgabala daļā applūdusi Nova Kahovkas pilsēta, pavēstīja okupantu izveidotās pilsētas administrācijas vadītājs Vladimirs Ļeontjevs.

"Pilsēta ir applūdusi," okupantu ielikteņa teikto citē Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Intervijā radio "Kommersant FM" Ļeontjevs precizēja, ka applūdusi daļa ielu kā pilsētā, tā Dņiprjanu un Korsunkas ciemos, kas atrodas uz leju pa Dņepras tecējumu.

Brīdī, kad viņš runāja ar žurnālistiem, ūdens līmenis upē bija pacēlies par desmit metriem. Sliktākajā variantā, kā prognozē okupantu struktūras, ūdens līmenis var pacelties par 12 metriem.

Nova Kahovkas "administrācija" pieļauj, ka ūdens noskries trīs dienu laikā.

"Darba apjoms, kas būs jāveic pēc tam, ir grandiozs. Patlaban ir aptuveni 600 māju, no kurām cilvēki tik evakuēti tieši šobrīd, kas applūst," piebilda Ļeontjevs.

Tiešu draudu Zaporižjas AES nav

Kahovkas HES uzspridzināšana pagaidām tiešus draudus Zaporižjas atomelektrostacijai (AES) nerada, otrdien apliecināja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

"Ūdens trūkums svarīgākajās dzesēšanas sistēmās ilgā laika posmā var novest pie problēmām ar degvielu un izraisīt avārijas dīzeļģeneratoru darba apstāšanos. Tomēr mūsu patlabanējais situācijas izvērtējums liecina, ka AES drošībai tiešu draudu nav," teikts Grosi paziņojumā.

Kahovkas HES aizsprosta sagraušana novedīs pie būtiska ūdens līmeņa krituma rezervuāros, kas tiek izmantoti Zaporižjas AES sistēmu dzesēšanai, skaidroja IAEA vadītājs.

Pagaidām atbilstoši IAEA speciālistu vērtējumam ūdenslīmenis krītas par aptuveni par pieciem centimetriem stundā. Tomēr ūdens saņemšana no pamata avota var vēl turpināties vairākas dienas, norādīja Grosi.

Šobrīd Zaporižjas AES cenšas maksimāli iesūknēt ūdeni stacijas dzesēšanas sistēmās. Tomēr ir arī alternatīvi ūdensapgādes avoti.

"Mans brauciens uz Zaporižjas AES bija plānots jaunnedēļ, un tas šobrīd ir ārkārtīgi svarīgs. Es braukšu," rezumēja Grosi.

Pretuzbrukumu neapturēs

Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanas dēļ Ukrainas pretuzbrukuma plānos tiks ieviestas zināmas korekcijas, tomēr stratēģiski tos neizmainīs, uzskata Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Varianta neuzbrukt mums nav. Visi saprot gan Ukrainā, gan partneru vidū, ka šim karam ir jānoslēdzas ar taisnīgām beigām - ir jāatjauno Ukrainas teritorija un suverenitāte," Krievijas žurnālista Aleksandra Pļuščeva "YouTube" kanālā intervijā, kas bija veltīta Kahovkas HES dambja uzspridzināšanai, sacīja amatpersona.

"Korekcijas [pretuzbrukuma plānos] jebkurā gadījumā tiks ieviestas," pieļāva Podoļaks.

"Bet tās vienmēr tiek ieviestas vērienīgu darbību gaitā atkarībā no izmaiņām situācijā frontes līnijā vai okupētajās teritorijās. Es uzskatu, ka tas tiks izdarīts, bet principiāli tas vienīgi saasinās vēlmi paātrināt deokupāciju," sacīja padomnieks.

Izsakoties par Krievijas vadības motīviem, pieņemot lēmumu par Kahovkas HES dambja uzspridzināšanu, Podoļaks sacīja, ka Krievija grib noturēt iniciatīvu, ko tā zaudējuši frontē, un mēģina palēnināt pretuzbrukumu.

Maskava grib vērst psiholoģisko spiedienu uz Ukrainas partneriem, signalizējot, ka "mēs varam rīkoties bez aizturēm", lai apturētu militāro palīdzību, skaidroja amatpersona.

Turklāt, šādi rīkojoties, Krievijas vadība psiholoģiski iedarbosies arī uz "iekšējo tirgu", cenšoties demonstrēt, ka iniciatīva joprojām ir Krievijas pusē, norādīja Podoļaks.

Jau ir provizoriska informācija, ka Kahovkas HES dambja spridzināšanu veica Krievijas armijas 205.motorizēto strēlnieku brigāde, sacīja padomnieks.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Ukrainas HES spridzināšana tiks Starptautiskajā Krimināltiesā Hāgā fiksēta atsevišķas lietvedības ietvaros.

Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšana nerada Krievijai militāras priekšrocības, aģentūrai LETA šī rīta notikumus Ukrainā vērtēja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

Patlaban nav zināms, kāpēc aizsprosts uzspridzināts, taču tas nevar krieviem dot priekšrocību, jo visplašākie postījumi būs Krievijas okupētajā Ukrainas teritorijā. Šajā teritorijā noteikti bija krievu ierakumi un citas fortifikācijas būves. Ja ukraiņi izvēlēsies šajā rajonā uzbrukt, tad ukraiņiem tagad pat būs vieglāk veikt operācijas, jo mīnu lauki un fortifikācijas būves būs applūdušas, lēsa Maklakovs.

Šāda aizsprosta uzspridzināšana apliecina kara mērogu, jo ļoti spēcīgi tiek aizskarta ekoloģiskā joma, atzīmēja eksperts. "Redzam, ka šis karš kļūst arvien briesmīgāks ar katru dienu. Ja līdz šim vērojām uzbrukumus iedzīvotājiem, tad tagad jau redzam plašas ekoloģiskās sekas," uzsvēra eksperts.

Savukārt NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts uzskata, ka Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšana atstās lielāku ietekmi uz Krievijas kontrolē esošo krastu, bet vienlaikus tas kavētu iespējamu upes forsēšanas operāciju.

Lai arī abas karojošās puses aizsprosta uzspridzināšanā apvaino viena otru, tomēr Sārts uzskata, tas ir Krievijas roku darbs.

"Ietekme gan lielāka uz Krievijas kontrolē esošo krastu, bet šāds solis kavētu iespējamu upes forsēšanas operāciju. Domāju, būs daudz bojā gājušo civiliedzīvotāju," norādījis Sārts.

Latvija asi nosoda Krievijas veikto Kahovkas HES aizsprosta uzspridzināšanu un aicina pastiprināt atbalstu Ukrainai, kā arī saukt kara noziedzniekus pie atbildības, pavēstījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš pēc mēneša sāks pildīt Valsts prezidenta pienākumus.

Viņš uzsver, ka šis solis ir ekoloģiska katastrofa, kā arī tiek apdraudētas cilvēku dzīvības. Tāpat viņš atkārtoti norāda, ka Krievija ir teroristiska valsts, un tā ir jāaptur.

Krievija jāsauc pie atbildības

Ukraina centīsies panākt Krievijas saukšanu pie atbildības par Kahovkas HES uzspridzināšanu, otrdien pēc Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sanāksmes paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē tika saskaņots starptautisko un drošības pasākumu komplekss, lai sauktu Krieviju pie atbildības par šo terora aktu. Pie stingras atbildības," platformā "Telegram" pavēstīja Zelenskis.

Viņš piebilda, ka sanāksmē spriests arī par cilvēku evakuāciju no applūstošajām teritorijām un to apdzīvoto vietu apgādi ar ūdeni, kuru ūdensapgādi nodrošināja Kahovkas HES ūdenskrātuve.

"Darām visu, lai glābtu cilvēkus," uzsvēra Zelenskis.

Jau ziņots, ka Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas HES, sagraujot tās aizsprostu.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Apdraudētajā teritorijā Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā ir apmēram 16 000 iedzīvotāju, notiek to evakuācija.

Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!