Termins "Itālijas mafija" daudzos rada asociācijas ar organizētās noziedzības grupējumiem, kas šajā Eiropas valstī uzdarbojās 19. un 20. gadsimtā, vai arī romantizētiem stāstiem par mafijas ikdienu, kuri atainoti filmās un seriālos. Tomēr mafijas grupējumi nav palikuši tikai vēstures grāmatās vai Holivudas filmās – ar atšķirīgu intensitāti tie joprojām darbojas Itālijā un ārpus tās robežām.

Aktīvi mafijas klani joprojām ir Sicīlijas "Cosa Nostra" un Neapolē bāzētā "Camorra". Pēdējās desmitgadēs par prominentu organizētās noziedzības grupējumu sevi apliecinājusi arī "'Ndrangheta", kas sākotnēji darbojās Itālijas Kalabrijas reģionā, bet tagad tās klātbūtne jūtama teju katrā pasaules nostūrī. Spēcīgās Eiropas kokaīna tirgus kontroles dēļ, Kalabrijas mafijas ietekme, pēc vairāku ekspertu domām, ir pat lielāka nekā slavenajai Sicīlijas mafijai un citiem līdzīgiem grupējumiem.

Skaidrojam, kā Kalabrijas mafijas grupējums kļuva par nozīmīgu spēlētāju Itālijas un arī pasaules mērogā.

Tiesībsargājošās iestādes šis grupējums uztrauca kopš 20. gadsimta 60. gadiem. Nosaukumu "'Ndrangheta" tas aizguva no grieķu vārda "andragathia", kas tulkojams kā "drosme" vai "lojalitāte". Savstarpēji lojālo gangsteru tīkls pirmajās divās savas darbības desmitgadēs pārsvarā nodarbojās ar naudas izspiešanu, laupīšanu un šantāžu pārsvarā Kalabrijas reģiona ietvaros. Kā portālam "Al Jazeera" savulaik klāstīja organizētās noziedzības pētniece Ilarija Meli, šīs aktivitātes grupējumam ļāva iegūt sākotnējo kapitālu, kuru vēlāk izmantot apjomīgākām operācijām un ambiciozākiem mērķiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!