Foto: AP/Scanpix

Leģendārais krievu ieroču konstruktors Mihails Kalašņikovs neilgi pirms nāves nosūtījis vēstuli Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarham Kirilam, kurā paudis bailes, ka ir personīgi atbildīgs par to cilvēku nāvi, kuri nogalināti ar viņa izgudrotajiem ieročiem.

Kalašņikovs, kura vārds kļuvis par sinonīmu viņa izstrādātajam automātam "AK-47", mira 2013.gada 23.decembrī.

Pērnā gada aprīlī Kalašņikovs uzrakstīja garu emocionālu vēstuli patriarham Kirilam, ziņo laikraksts "Izvestija".

"Manas garīgās sāpēs ir neizturamas. Mani moka viens neatrisināts jautājums: ja mana šautene atņēma cilvēku dzīvības, tad, vai var būt, ka es (..) esmu vainīgs cilvēku nāvē, pat ja viņi bija ienaidnieki?" vēstulē jautāja sirmais ieroču konstruktors.

Vēstule rakstīta ar rakstāmmašīnu uz Kalašņikova personiskā rakstāmpapīra un parakstīta ar vārdu - "Dieva vergs, Mihails Kalašņikovs".

Kalašņikovs leģendāro automātu "AK-47" radīja 1947.gadā, un tā panākumi bija fantastiski.

Kalašņikova 1947.gadā konstruētajam automātam ir lieliski taktiskie un tehniskie parametri, tas nevainojami darbojas jebkuros apstākļos, ir vienkāršs un ērts. Pusgadsimta laikā šis ierocis ne reizi vien ticis modificēts un pilnveidots.

Līdz šim saražoti līdz 100 miljoniem Kalašņikova automātu.

Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha preses sekretārs Aleksandrs Volkovs "Izvestija" atklāja, ka Kirils ir saņēmis Kalašņikova vēstuli un pats personiski uzrakstījis atbildi.

"Baznīcai ir ļoti skaidra nostāja: kad ieroči kalpo tēvzemes aizsardzībai, baznīca atbalsta gan tās radītājus, gan karavīrus, kuri tos izmanto," norādīja Volkovs.

"Viņš radīja šo šauteni, lai aizstāvētu savu valsti, nevis lai teroristi varētu to izmantot Saūda Arābijā," uzsvēra Volkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!