Foto: Shutterstock

ASV tiesa trešdien atzina, ka nāvessods Kalifornijā ir antikonstitucionāls, jo tā izpildes administrēšanas sistēmā valda juceklis.

Nāvessoda pretinieki jau pauduši atzinību par tiesneša Kormaka Kārnija lēmumu.

Ar 29 lapaspušu garo spriedumu atcelts nāvessods Ernestam Djuveinam Džonsam, kas 1995.gadā viņam tika piespriests par 1992.gadā pastrādāto savas draudzenes mātes slepkavību.

"Apmēram divus gadu desmitus vēlāk Džonsa kungs vēl joprojām gaida nāvessoda izpildi, nezinot, kad tas tiks izpildīts un vai tas vispār notiks," teikts spriedumā.

Tiesnesis arī norādījis, ka Džonss tāds nav vienīgais. Kopš 1978.gada, kad pašreizējo nāvessodu sistēmu apstiprināja Kalifornijas vēlētāji, augstākais soda mērs ticis piespriests vairāk nekā 900 cilvēkiem, bet tas izpildīts tikai 13 notiesātajiem.

"Visiem pārējiem Kalifornijas nāvessodu sistēmas neefektīvā administrēšana nesusi un turpinās nest nenoteiktu un neparedzamu laika posmu pirms nāvessoda faktiskās izpildīšanas. Patiesībā vairumā gadījumu sistemātiskā novilcināšana nāvessoda izpildi padarījusi tik mazticamu, ka pēc rūpīgas izvēršanas un pārdomāšanas piespriestie nāvessodi nemanot pārtapuši tādos [sodos], ko neviena saprātīga zvērināto kolēģija vai likumdevējs nekad nevarētu piespriest, - dzīve cietumā ar attālinātu nāves iespēju," savā spriedumā uzsvēris Kārnijs.

"Tomēr tiem nedaudzajiem, kuriem nāvessods patiesi izpildīts, tas vilcies tik ilgi, ka viņu sodīšana vairs nekalpo nedz atmaksas, nedz atturēšanas mērķiem un būtu [uzskatāma] par patvaļīgu," piebildis tiesnesis. "Tāda sistēma (..) ir antikonstitucionāla."

Nacionālās Nāvessoda aizliegšanas koalīcijas vadītāja Diāna Rasta-Tirneja spriedumu novērtējusi atzinīgi, norādot, ka tas ir ļoti nozīmīgs, ņemot vērā pieaugošo kritiku pret nāvessodu izpildes kārtību ASV.

"Kalifornijā sistēma ir tik neefektīva, ka cilvēki, kas gaida nāvessodu, tiek pakļauti spīdzināšanai." uzsvērusi Rasta-Tirneja.

Aktīviste iebildusi, ka šis spriedums īpaši nozīmīgs ir tāpēc, ka Kārnijs ir konservatīvi noskaņots tiesnesis, kuru iecēlis bijušais prezidents Džordžs Bušs, kurš pats iestājas pret nāvessoda atcelšanu.

Kopš 2004.gada nāvessodu atcēluši seši ASV štati, bet Oklahomas gubernators izsludinājis nāvessoda izpildes moratoriju.

Šis lēmums pieņemts pēc neveiksmīgās nāvessoda izpildes 29.aprīlī, kad noziedznieks pēc injekcijas mocījās vēl 43 minūtes, līdz nomira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!