Kaļiņingradas apgabala gubernators Georgijs Booss pieteicies pieņemšanā pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, lai apspriestos, kā rīkoties, ja Lietuva tiešām izpildītu savu brīdinājumu, ka gadījumā, ja ievilksies naftas vada "Družba" remonts, kura dēļ pārtrauktas jēlnaftas piegādes Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai, Viļņa varētu atbildēt uz to ar dzelzceļa remontu Kaļiņingradas virzienā.
Kā, atsaucoties uz radiostaciju ""Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība", vēsta Kaļiņingradas ziņu aģentūra KNIA, Putins Boosu varētu pieņemt sestdien - 26.augustā.

Brīdinājumu par iespējamo "atbildes remontu", kas varētu radīt problēmas Krievijas pasažieru pārvadājumiem un militārajam tranzītam Kaļiņingradas virzienā, pagājušajā piektdienā Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvarotajam lietvedim Dmitrijam Cvetkovam izteica Lietuvas Ārlietu ministrijas sekretārs Albins Januška. Vienlaikus viņš pauda cerību, ka tā dēvētais remonts naftas vadā "Družba" tiks pabeigts īsā laikā.

Otrdien šīs prognozes komentēja arī Kaļiņingradas apgabala gubernators. Viņš pauda viedokli, ka situāciju nav vērts dramatizēt, jo apgabala vadība nav saņēmusi oficiālus brīdinājumus par dzelzceļa remontu nedz no Lietuvas varas iestādēm, nedz no Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas.

"Ja kaimiņi šādu lēmumu tiešām pieņemtu, tas nozīmētu, ka Lietuva denonsē starptautiskos nolīgumus un savas saistības nodrošināt netraucētu pasažieru un kravu tranzītu, ko garantējusi arī Eiropas Savienība (ES). Tādā gadījumā Lietuva mestu izaicinājumu savienībai, kura šīs valsts budžetu atbalsta ar 2,6 miljardiem eiro (1,8 miljardiem latu)," izteicās Booss.

Lietuva uzskata, ka ieilgušais naftas vada remonts varētu būt atriebība par to, ka koncerns "Mažeiķu nafta" pārdots Polijas naftas kompānijai "PKN Orlen", nevis kādai no Krievijas kompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!