Kaļiņingradas apgabala valdība pieņēmusi lēmumu likvidēt apgabala pārstāvniecības Polijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Šādu paziņojumu izplatījis apgabala valdības preses dienests.
Starptautisko sakaru pārvaldes priekšniece Silvija Gurova, komentējot šo lēmumu, uzsvēra, "ka runa ir tikai par struktūras optimizāciju, lai paaugstinātu darba efektivitāti starptautiskajā virzienā". Tas nekādā gadījumā nenozīmē prioritāšu maiņu Kaļiņingradas apgabala valdības starptautiskajā darbībā, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

Kā norādīja Gurova, pārstāvniecības tika izveidotas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. "Tas bija posms, kad mēs maz zinājām par mūsu ārvalstu partneriem, par pārvaldes struktūrām kaimiņvalstu reģionos, par dažādu organizāciju iekšējās dzīves niansēm, to funkcijām," viņa teica. "Tajos laikos pie mums bieži vērsās biznesmeņi un atsevišķi pilsoņi. Tagad, pēc 10-15 gadiem, ir mainījušās dzīves realitātes."

Gurova uzsvēra, ka tagad "daudziem tirdznieciskās un ekonomiskās sadarbības dalībniekiem ir tiešie biznesa partneri, cilvēki atrod daudz informācijas internetā, reģiona valdība aktīvi propagandē Kaļiņingradas apgabala iespējas un biznesa funkcionēšanas noteikumus mūsu teritorijā. Mēs esam atvērti, caurskatāmi, un cilvēki vēršas pie valdības tieši, nevis caur pārstāvniecībām," teica Kaļiņingradas apgabala valdības Starptautisko sakaru pārvaldes priekšniece.

To apstiprināja arī pārvaldes veiktā pārstāvniecību saņemto iesniegumu analīze: pēdējos gados to skaits gan Polijā, gan Lietuvā un Baltkrievijā ir ievērojami samazinājies, taču triju pārstāvniecību uzturēšana apgabala budžetam izmaksā aptuveni divus miljonus rubļu (40 200 latu) gadā, turklāt to vadītāji 95% sava darba laika pavada Kaļiņingradas apgabalā un apmeklē savus birojus ārvalstīs tikai komandējumos.

Silvija Gurova īpaši norādīja, ka "tie darbības virzieni, ar kuriem nodarbojās pārstāvniecības, arī turpmāk būs pieprasīti, tāpat kā speciālistu uzkrātā pieredze, taču tagad jau jaunā kvalitātē - no apgabala valdības Starptautisko sakaru pārvaldes ekspertiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!