Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atbalsta ideju aplikt ar nodokli Baltijas valstu tirgū no Krievijas ienākošo elektroenerģiju un uzskata, ka par elektroenerģijas importu no trešajām valstīm būtu jāpanāk kopīgs Eiropas Savienības (ES) lēmums.

Kā viņa izteikusies, otrdien Tallinā tiekoties ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, "visiem, kas lieto vai pērk Krievijas elektroenerģiju, būtu jāpiemēro vismaz tīkla tarifi".

"Mums arī jādomā, kā nodrošināt, lai imports no trešajām valstīm, kurās netiek piemēroti noteikumi attiecībā uz CO2, neizkropļotu tirgu," piebildusi Kaljulaida, tomēr atturējusies komentēt situāciju ap Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas topošo Astravjecas atomelektrostaciju (AES).

Lietuva Astravjecas AES uzskata par nedrošu, un šīs valsts Seims aizpērn vienprātīgi pieņēma likumu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no šīs un citām nedrošām kodolstacijām trešajās valstīs, bet drīz pēc tam vērsās pie Latvijas, Igaunijas un Polijas, aicinot neielaist arī šajās valstīs elektroenerģiju, kas ražota šādās nedrošās atomelektrostacijās.

Savukārt Latvijas Ministru kabinets aizvadītajā nedēļā atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par elektroenerģijas tirdzniecības organizēšanu ar trešajām valstīm, kas paredz "brīdī, kad Lietuva būs pārtraukusi elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju, pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību uz Latvijas robežu", skaidrojot, ka tas darīts nolūkā savlaicīgi mazināt riskus iespējamam elektroenerģijas jaudas plūsmas samazinājumam vai negatīvām tarifa svārstībām.

Pašlaik elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltijas valstīm un trešajām valstīm norit vienīgi uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, bet Latvijas valdības lēmums paredz tai atvērt Krievijas robežu. Latviju un Krieviju savieno 330 kilovoltu elektrolīnija, bet savienojuma ar Baltkrieviju Latvijai nav.

Lietuvas amatpersonas raizējas, ka Astravjecas kodolspēkstacijā ražotā elektroenerģija caur Latviju nonāks kopējā elektroenerģijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!