Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas premjerministre un centriski labējās "Reformu partijas" līdere Kaja Kallasa piektdien no valdības izmeta mazāko koalīcijas partneri "Centra partiju" un ierosināja izveidot jaunu koalīciju ar divām mazākām partijām – ar konservatīvo spēku "Isamaa" ("Tēvzeme") un centriski kreisajiem sociāldemokrātiem.

Lēmums nāca pēc koalīcijas līdzšinējā partnera nostāšanās galēji labējās EKRE pusē, bloķētu valdības reformu pamatizglītības jomā, ziņo "Reuters". Premjere "Centra partiju" vainoja populisma izmantošanā popularitātes atgūšanai. Valdības darbs līdz ar to bija faktiski paralizēts un Kallasa atzīmēja, ka šajā drošības situācijā tāds stāvoklis nav pieļaujams.

Starp septiņiem atlaistajiem "Centra partijas" ministriem no 15 cilvēku lielā kabineta, bija arī ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.

Kallasa noraidīja iespēju sadarboties ar EKRE, bet rosināja izveidot jaunu valdību ar "Isamaa" un sociāldemokrātiem. Šāda savienība 101 vietu parlamentā dotu mazu pārsvaru ar 52 mandātiem. Viņa pati paziņoja, ka jaunajai valdībai jābūt izveidotai līdz pirmdienai.

Iepriekšējās – 2019. gadā notikušajās vēlēšanās "Reformu partija" bija uzvarētāja, taču "Centra partija" izveidoja koalīciju ar "Isamaa" un EKRE. Koalīcija sabruka pērnā gada sākumā. Nākamās vēlēšanas plānotas ne ātrāk kā 2023. gada martā.

Krievijas iebrukums Ukrainā un iekšpolitiskās kaislības, kuras tas lielā mērā ietekmējis, mainījis arī politisko spēku popularitāti. Atbilstoši "Norstat" datiem "Reformu partija" maijā baudīja 35% balsstiesīgo atbalstu, bet "Centra partiju", kas ierasti bijusi populārākā izvēle arī krievvalodīgo vēlētāju vidū un reiz slēdza sadarbības līgumu ar "Vienoto Krieviju", ar 16% atbalstu nokritusi uz trešo vietu. Otrā populārākā ar 19% atbalstu ir EKRE.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!