Foto: AP/Scanpix

ES transporta komisārs Sīms Kallass, kurš līdz šim tika uzskatīts par ticamāko Igaunijas ilggadējā premjera Andrusa Ansipa pēcteci valdības vadītāja amatā, trešdien, 12. martā paziņojis, ka nolēmis tomēr neuzņemties Igaunijas premjerministra amatu.

Vēstulē saviem partijas biedriem no Reformu partijas Kallass savu lēmumu pamato ar to, ka jau kopš brīža, kad nosaukta viņa kandidatūra uz premjera amatu, plašsaziņas līdzekļos pret viņu sākta kampaņa, informē "Delfi.ee".

"Tādēļ ir izveidojusies situācija, ka, tā vietā, lai nodarbotos ar lēmumiem, kas skar Igaunijas dzīvi, es un mani uzticamie palīgi tērējam bezgalīgi daudz laika, lai atbildētu uz apvainojumiem, aizdomām un dažādiem jautājumiem. Rezultātā vērtējums vienalga ir: "Paskaidrojumi nebija pietiekami." Šādos apstākļos premjerministrs nevar efektīvi strādā. Tāda situācija nozīmē smagu nastu partijai, valdībai, kā arī koalīcijas partneriem. Es ne reizi vien esmu ieteicis cilvēkiem, kas nonākuši šādās situācijās, paiet malā. Tagad es to daru pats," vēstulē partijas biedriem norāda Kallass.

Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess, komentējot Kallasa atteikšanos no premjera amata, ceturtdien norādījis, ka Igaunijā ir sarežģīti atrast "labus cilvēkus" augstiem amatiem, jo potenciālie kandidāti negrib izjust spiedienu no masu mediju un sabiedrības puses.

Pēc Ilvesa teiktā, līdz ar Kallasa lēmumu atteikties no pretendēšanas uz valdības vadītāja amatu, Igaunija ir zaudējusi cilvēku, kura godaprātu pats prezidents nekad neesot apšaubījis. "Notikušais mani skumdina," teicis Ilvess.

"Delfi" jau vēstīja, ka ilggadējais Igaunijas premjers Ansips 23. februārī paziņoja par nodomu demisionēt, bet marta sākumā iesniedza prezidentam Ilvesam demisijas rakstu.

Pēc Kallasa atteikšanās no pretendēšanas uz Igaunijas premjera amatu pajukušas arī koalīcijas veidošanas sarunas starp viņa pārstāvēto Reformu partiju un sociāldemokrātiem. Ilvess tuvākajā laikā iecerējis konsultācijas ar citiem iespējamajiem premjera amata kandidātiem.

Ansips jau 2012.gadā brīdināja savus tautiešus, ka vairs neplāno balotēties uz valdības vadītāja amatu.

"Lēmumu, ko pieņēmu pirms diviem gadiem, diktēja mana personiskā pārliecība, ka jebkam šajā dzīvē ir saprātīgs termiņš, ka katrai lietai ir savs sākums un savs nobeigums. Beigas vienmēr nozīmē kaut ko jaunu. Šis lēmums nav pieņemts spiediena rezultātā - cik daudz ir tādu, kas izdara spiedienu, tikpat daudz ir tādu, kas izsaka atbalstu. Tāda ir politikas realitāte, varētu pat teikt - nolemtība," sacījis Ansips.

Ansips Igaunijas valdības vadītāja amatu ieņēma kopš 2005.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!