Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas koordinators Havjers Solana piektdien ES īpašā pārstāvja amatam Centrālāzijas valstīs nominējis Slovākijas pārstāvi un EDSO ģenerālsekretāru Janu Kubišu.
Starp trim kandidātiem uz šo amatu bija arī Latvijas pārstāve Sandra Kalniete un Slovēnijas Eiropas Parlamenta deputāts Aloizs Peterle.

Tagad gala lēmums jāpieņem ES dalībvalstīm, kam Kubišs jāapstiprina amatā nākošajā ES ārlietu ministru sesijā 18.jūlijā.

Kā norāda Slovēnijas aģentūra STA, šajā balsojumā pārsteigumi nav gaidāmi, jo parasti tiek apstiprināts ES ārējās un drošības politikas koordinatora nominētais kandidāts.

Pagājušajā trešdienā Solana tikās ar visiem trim kandidātiem. Kā aģentūru LETA informēja Kalniete, visiem kandidātiem trešdien bija pusstundu ilga intervija ar konkursa komisiju, kā arī 20 minūšu ilga individuāla saruna ar ES ārējās un drošības politikas koordinatoru.

Solana pēc sarunām izteicās, ka visi trīs kandidāti būtu šim darbam ļoti piemēroti, tomēr piektdien kā vispiemērotāko izvēlējās Kubišu.

ES īpašā pārstāvja Centrālāzijas valstīs amata pienākumos ietilpst attiecību veicināšana starp šā reģiona valstīm - Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu, Turkmenistānu, Tadžikistānu - un ES, sekmējot reģiona demokrātisku attīstību.

Kalnietei pēc Eiropas komisāra amata pamešanas tika piedāvāts Latvijā vēstnieces amats Beļģijā, taču no šā piedāvājuma pieredzējusī diplomāte atteicās, bet šā gada aprīlī piekrita kļūt par Eiropas komisāra enerģētikas jautājumos Andra Piebalga īpašo padomnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!