ANO atbalstītā genocīda tribunāla pārstāvji aizturējuši Kambodžas sarkano khmeru režīma pašlaik augstāko līderi Nuonu Čea, raksta BBC. Viņš tika iesēdināts helikopterā pie savas mājas džungļos un nogādāts galvaspilsētā Pnompeņā, lai stātos tiesas priekšā.
82 gadus vecais Čea bija otrais nozīmīgākais līderis, strādājot Pola Pota pakļautībā. Tiek uzskatīts, ka sarkano khmeru režīma laikā 1975. – 1979.gadā dzīvības zaudēja vairāk nekā miljons cilvēku.

Čea, kas bija pazīstams arī kā "brālis numur divi", dzīvo Pailinā, bijušajā sarkano khmeru džungļu apmetnē, līdzās Kieu Sampanam, kas reiz bija sarkano khmeru valsts vadītājs. Tagad viņu nopratinās tiesneši un lems par to, vai viņam būs jāizcieš sods par nodarīto.

ANO atbalstītā tribunāla izveide prasīja ilgu laiku, tāpēc tagad pastāv bažas, ka sarkano khmeru līderi, kas ir vidēji astoņdesmit gadus veci, nesagaidīs savas tiesas prāvas. Jūlijā prokurori izvirzīja apsūdzības pret pirmo aizdomās turēto, bijušo sarkano khmeru cietuma priekšnieku Kangu Keku Ieu, kura vadītajā ieslodzījuma vietā tika turēti, spīdzināti un nogalināti tūkstošiem cilvēku.

Meklētākais noziedznieks tā arī nav stājies tiesas priekšā – sarkano khmeru kustības dibinātājs un līderis Pols Pots nomira 1998.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!