Foto: EPA/Scanpix/LETA
Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) līderi 11.novembrī sāka ikgadējo samitu, kurā, visticamāk, dominēs aizvien pieaugošā vardarbība un politiskā nestabilitāte Mjanmā, informē medijs "Reuters".

Vairāki ASEAN pārstāvji ir vainojuši Mjanmas militārpersonas par to, ka tās nav īstenojušas miera plānu, par kuru tika panākta vienošanās pagājušajā gadā, kas ietver karadarbības izbeigšanu un īpašu sūtņu un palīdzības pieejamību.

Kāds Rietumu diplomāts, kurš apmeklēs sanāksmi, sacīja, ka bloks centīsies Mjanmas miera plānu padarīt vairāk uz rīcību orientētu, tomēr "ir gaidāms tikai neliels progress".

Kambodžas premjerministrs un ASEAN vadītājs Huns Sens piektdienas atklāšanas ceremonijā aicināja saglabāt modrību ekonomikas un ģeopolitisko satricinājumu laikā.

Kambodžas premjerministrs un ASEAN vadītājs Huns Sens piektdienas atklāšanas ceremonijā aicināja saglabāt modrību ekonomikas un ģeopolitisko satricinājumu laikā. "Tagad mēs esam visnedrošākajos apstākļos; miljoniem cilvēku dzīve mūsu reģionā ir atkarīga no mūsu gudrības un tālredzības," sacīja Huns Sens.

Samitā piedalās arī pārējo deviņu bloka valstu līderi - Brunejas, Kambodžas, Laosas, Indonēzijas, Malaizijas, Filipīnām, Singapūras, Taizemes un Vjetnamas.

Savukārt ASV prezidents Džo Baidens sanāksmei pievienosies 12.novembrī. Tajā piedalīsies arī Ķīnas premjerministrs Li kecjans, Japānas premjerministrs Fumio Kišida un Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Amatpersonas uzskata, ka nākamo septiņu dienu augstākā līmeņa sanāksmes ietvers sarežģītu jautājumu izskatīšanu. Diskusijās paredzēts iekļaut arī karadarbību Ukrainā, klimatu un reģionālo spriedzi Dienvidķīnas jūrā, Taivānā un Ziemeļkorejā.

G20 valstu līderi nākamnedēļ tiekas Bali, un pēc tam Bangkokā notiks Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) forums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!