Foto: AFP/Scanpix

Kambodžas fabrikās simtiem strādnieku zaudē samaņu insekticīda dēļ, kuru lauksaimnieki bija izsmidzinājuši netālu esošos rīsa laukos, piektdien paziņoja varas iestādes.

Ap 250 strādnieku piektdienas rītā vēma un noģība sešās tekstilfabrikās, kas atrodas ekonomiskajā zonā vienas stundas brauciena attālumā no galvaspilsētas Pnompeņas, teikts ziņojumā, kuru izplatīja Nacionālā sociālās drošības fonda preses sekretārs Čeavs Bunriths.

Ziņojumā arī teikts, ka šo incidentu izraisīja inde, kas ir rīsa laukā pie rūpnīcām izsmidzinātā insekticīda sastāvā.

Cietušie tika aizvesti uz veselības centriem, lai atveseļotos.

Šī insekticīda dēļ vēl 119 strādnieku ceturtdien noģība rotaļlietu fabrikā šajā ekonomiskajā zonā, teikts fonda ziņojumā.

Masveida ģīboņi Kambodžas tekstilfabrikās ir bieža parādība. Šomēnes viens strādnieks nomira un 21 tika hospitalizēts pēc noģībšanas ķīniešiem piederošā fabrikā.

Kambodžas tekstilrūpniecībā, kas ražo apģērbus slaveniem zīmoliem, tostarp "Gap", "Nike" un H&M, strādā ap 700 tūkstošiem cilvēku.

Ģībšanas gadījumos šajās fabrikās bieži tiek vainota slikta veselība, darba apstākļi, nepietiekama ventilācija un saskare ar bīstamām ķimikālijām.

Kambodžas valdība oktobrī paziņoja, ka no nākamā gada janvāra pacels minimālo mēnešalgu tekstilfabriku strādniekiem par apmēram 10% līdz 130 eiro līdzvērtīgai summai. Ar to gan tikai daļēji tiek izpildītas arodbiedrību prasības šajā nozarē, kur bieži notiek streiki un protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!