Foto: AP/Scanpix
Kambodžas kara tiesa ceturtdien devusi rīkojumu atbrīvot sarkano khmeru režīma "pirmo lēdiju" Iengu Tiritu, atzīstot, ka 80 gadus vecā sieviete nav spējīga stāties tiesas priekšā.

"Tā kā nav izredžu, ka apsūdzētā varētu tikt tiesāta paredzamā nākotnē, tiesas palāta apstiprinājusi apsūdzību pārtraukšanu" pret lengu Tiritu, teikts tribunāla izdotajā paziņojumā.

Paskaidrojot savu lēmumu, ar ANO atbalstu izveidotā tiesa norādīja, ka apsūdzētās saprāta spēju pasliktināšanās, visticamāk, ir neatgriezeniska.

Kādreizējā ārlietu ministra Ienga Sari sieva - bijusī sociālo lietu ministre Ienga Tirita - ir apsūdzēta kara noziegumos, genocīdā un noziegumos pret cilvēci.

Tribunāls paskaidrojis, ka rīkojums par viņas atbrīvošana nav nedz vainas, nedz nevainības atzīšana, nedz arī tas atsauc pret apsūdzēto izvirzītās apsūdzības.

Pērējiem trim apsūdzētajiem sarkano khmeru režīma līderiem - režīma otrajai personai Nuonam Čea, bijušajam valsts galvai Khieu Samphanam un Iengam Sari - būs jāstājas tiesas priekšā.

Pola Pota vadītais komunistiskais sarkano khmeru režīms pie varas atradās no 1975. līdz 1979.gadam, un tiek lēsts, ka tā laikā tika noslepkavoti līdz pat diviem miljoniem cilvēku. Taču par režīma pastrādātajiem noziegumiem tiesas priekšā saukti pavisam nedaudzi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!