Kambodžas policija un genocīda tribunāla pārstāvji pirmdien aizturēja sarkano khmeru laika ministru Iengu Sari un viņa sievu Iengu Tiritu, kas abi bija prominenti režīma līderi.
Iengs Sari sarkano khmeru režīma laikā ieņēma premjerministra vietnieka un ārlietu ministra amatu, savukārt Ienga Tirita bija režīma līdera Pola Pota svaine.

Bijušais Kambodžas karalis Norodoms 1996.gadā apžēloja Sari apsūdzībās genocīdā, apmaiņā pret aiziešanu no valdības un atlikušās sarkano hkmeru nemiernieku kustības likvidēšanu, taču viņš nav apžēlos apsūdzībās cilvēktiesību pārkāpumos vai kara noziegumos.

Kambodžas policija agrā pirmdienas rītā aplenca viņu māju Pnompeņā un apcietināja pāri, kas nogādāts ANO un Kambodžas tiesībsargājošo institūciju uzraudzībā.

Vēlāk viņi nogādāti ANO atbalstītajā Kambodžas kara tribunālā, kur viņiem nolasītas apsūdzības kara noziegumos.

Līdz ar Iengu pāra apcietināšanu Kambodžas tribunāla priekšā saukti četris arkano khmeru līderi.

Septembrī Kambodžas policija aizturēja sarkano khmeru režīma otro augstāko līderi Nuonu Čea.

82 gadus vecais Čeo, kas bija Kampučijas Demokrātiskās republikas prezidents un pazīstams ar iesauku "Brālis numur divi", bija Pola Pota vadīto sarkano khmeru tuvākais komandieris un viens no režīma piekoptās brutālās politikas autoriem.

Nuons Čea bija pirmais apcietinātais no nelielā skaita sarkano khmeru līderiem, kas brīvi dzīvo Kambodžā, izraisot daudzu režīma upuru tuvinieku neapmierinātību par viņu nesodīšanu.

Dzīvie režīma līderi ir 70-80 gadus veci, raisot bažas, ka viņi varētu nomirt, nesagaidījuši tiesu.

Sarkanie khmeri valdīja Kambodžā no 1975. līdz 1979.gadam, un uzskata, ka šī terora laikā nogalināti vai necilvēcīgos apstākļos gājuši bojā 1,7 miljoni cilvēku.

Režīms valstī atcēla reliģiju, skolas un naudu, dzenot miljoniem kambodžiešu strādāt kolektīvajās fermās, lai radītu lauksaimniecisku paradīzi.

Khmeru režīms gāzts Vjetnamas armijas invāzijas rezultātā, bet līdz pat 1998.gada decembrim sarkanie khmeri piekopa partizānu karu pret valdību.

Režīma līderis Pols Pots nomira 73 gadu vecumā 1998.gada 15.aprīlī sarkano khmeru kaujinieku nometnē džungļos netālu no Taizemes robežas. Pēc Pota nāves kaujinieki un līderi, ieskaitot Čea, no khmeru cietokšņa Anlongvengā lielā skaitā padevās gūstā Kambodžas varas iestādēm.

Izdzīvojušie agrākie sarkano khmeru līderi vairākkārt nolieguši savu vainu masveida kambodžiešu nāvēs.

Līdz šim bija aizturēts tika viens režīma līderis Kangs Keks Ieu, kas pazīstams arī kā Dučs. Viņš vadīja bēdīgi slaveno Tuolslengas cietumu Pnompeņā, kur pirms nāves tika brutāli spīdzināti 16 000 vīrieši, sievietes un bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!