Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas valdība pirmdien centusies novērst premjerministra Deivida Kamerona kritiku par viņa nelaiķa tēva Īana parādīšanos "Panamas dokumentos", kas atklājuši daudzu politiķu un slavenību ofšoru darījumus.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Dokumentos minēts arī Īans Kamerons, kurš arī savulaik bija tagad viņa dēla vadītās Konservatīvās partijas biedrs.

2012. gadā britu mediji ziņoja, ka Īans Kamerons vadījis ofšoru investīciju fondu tīklu, ar kura palīdzību izveidojis ģimenes bagātību. Nekas neliecina, ka viņš būtu darījis ko pretlikumīgu.

Tomēr viņa vārda parādīšanās "Panamas sarakstos" ir trieciens Kameronam, kurš skaļi kritizējis izvairīšanos no nodokļiem un nodokļu nemaksāšanu.

Komentējot nopludinātos dokumentus, premjera preses pārstāve paziņoja, ka tā ir privāta lieta. Viņai tika lūgts apstiprināt, ka Kameronu ģimenes nauda šajos fondos nav ieguldīta.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva "Mossack Fonseca" dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Lielbritānijas Nodokļu un muitas pārvalde lūgusi ICIJ šo dokumentu kopijas, lai izpētītu šo informāciju sīkāk un attiecīgi rīkotos.

"Mēs jau esam saņēmuši lielu daļu informācijas par ofšoru uzņēmumiem, tostarp Panamā, no daudz dažādiem avotiem," paziņoja pārvaldes pārstāve, piebilstot, ka informācija pašreiz tiek rūpīgi pētīta.

Opozīcijā esošo leiboristu "ēnu kabineta" finanšu ministrs Džons Makdonels pauda viedokli, ka "Panamas dokumenti" parādījuši Kamerona nespēju apkarot ofšora shēmas nodokļu nemaksāšanai, un aicināja uz īstu rīcību.

Tomēr britu valdība apgalvo, ka kopš Kamerona stāšanās premjera amatā 2010.gadā Lielbritānija iekasējusi vairāk nekā divus miljardus mārciņu no ofšora nodokļu nemaksātājiem un starptautiskā mērogā Lielbritānija ir to valstu vidū, kas vada cīņu pret izvairīšanos no nodokļiem un nodokļu nemaksāšanu.

Kopš Londona šo jautājumu izvirzīja priekšplānā G8 grupas prezidentūras laikā 2013.gadā, 90 valstis ir piekritušas automātiski apmainīties ar informāciju par nodokļiem, norādīja Kamerona preses pārstāve.

Viņa sacīja, ka Lielbritānija vēlas piespiest savas aizjūras teritorijas izveidot publisku reģistru, kurā norādīts, kam pieder uzņēmumi to jurisdikcijā. Pašā Lielbritānijā šāds reģistrs tiks ieviests jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!