Foto: EPA/LETA
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ceturtdien pēc sarunām ar Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītāju Mustafu Abdeldžalilu piedāvājis nemiernieku organizācijai atvērt Londonā biroju.

Tā būtu Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes pirmā diplomātiskā pārstāvniecība ārvalstīs, kuras atklāšanai būtu dziļi simboliska nozīme nemiernieku cīņā pret Lībijas diktatora Muammara Kadafi režīmu.

"Šodien [Lielbritānijas] valdība uzaicina padomi izveidot oficiālu biroju šeit, Londonā," pēc savas pirmās tikšanās ar nemiernieku līderi Dauningstrītā sacīja Kamerons.

Kamerons arī norādīja, ka Lielbritānija nolēmusi paplašināt savu diplomātisko klātbūtni nemiernieku kontrolētajā Lībijas pilsētā Bengazi, tostarp arī deleģējot savu pārstāvi pie Pagaidu pārejas nacionālās padomes.

"Šobrīd mēs īstenojam plānu nosūtīt vairākus miljonus sterliņu mārciņu vērtas iekārtas policijai Bengazi. Mēs sniegsim arī turpmāku atbalstu, lai uzlabotu padomes sabiedrisko raidorganizāciju kapacitāti," teica Kamerons.

Vēršoties pie Abdeldžalila, Lielbritānijas premjers sacīja: "Šie pasākumi signalizē ļoti skaidru nolūku sadarboties ar jums un jūsu kolēģiem, lai nodrošinātu Lībijai drošu un stabilu nākotni, kas būtu brīva no tirānijas un Kadafi režīma."

Kamerons piebilda, ka ir "neiespējami iztēloties Lībijas reālu nākotni, Kadafi paliekot pie varas, un mēs turpināsim atbalstīt atvērtas, demokrātiskas un brīvas Lībijas attīstību".

"Tāpat kā Kadafi nevar būt nekāda loma gaidāmajā politiskajā pārejas procesā, tāpat ir skaidrs, ka Pagaidu pārejas nacionālā padome spēlēs vadošu lomu," sacīja Kamerons.

Pagaidu pārejas nacionālā padome ir "leģitīmais politisko sarunu partneris" Lībijā un Lielbritānijas "galvenais partneris" šajā valstī, apliecināja Kamerons. Līdz šim Lielbritānija bija atzinusi nemiernieku padomi tikai par leģitīmu sarunu partneri.

Abdeldžalils ieradies Londonā pēc līdzīgām vizītēm aprīlī, kuru laikā viņš tikās ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī un Itālijas premjeru Silvio Berluskoni.

Francija, Itālija, Katara un Gambija jau atzinušas Bengazi bāzēto Pagaidu pārejas nacionālo padomi par vienīgo leģitīmo Lībijas tautas pārstāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!