Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pirms ceturtdien gaidāmā referenduma par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) vēl pēdējo reizi vērsies pie britiem, aicinot balsot par palikšanu blokā.

"Mūsu bērnu un mazbērnu dēļ balsojiet par palikšanu,", trešdien paziņoja premjerministrs, apmeklējot dažādus kampaņas pasākumus.

Viņš norādīja raidsabiedrības BBC radiostacijai "Radio 4", ka Lielbritānijai ES ir īpašs status, un tādēļ tai nav jāpamet bloks. Kamerons arī uzsvēra, ka valsts ir drošāka un labākā situācija, paliekot ES.

Izstāšanās atbalstītāji ir koncentrējušies uz imigrācijas jautājumu, bet premjerministrs pauda, ka Lielbritānija nevar atrisināt imigrācijas problēmas, pametot ES.

Kamerons trešdien arī pieļāva, ka varētu censties panākt vēl tālākas reformas, it īpaši pārvietošanās brīvības jomā, ja Lielbritānija ceturtdienas referendumā nobalsos par palikšanu ES.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien uzstāja, ka pēc Lielbritānijas referenduma par valsts turpmāko palikšanu ES atkārtotu sarunu ar Londonu nebūs.

Apmeklējot Anglijas ziemeļaustrumus, viens no izstāšanās kampaņas līderiem bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons paziņoja, ka Junkera izteikumi "pasaka visu, kas jums ir jāzina par Eiropas Savienības amatpersonu augstprātību".

Džonsons par "izlikšanos, slazdu un maldiem" nosauca ideju par Lielbritānijas palikšanu ES un cīnīšanos par bloka reformu turpināšanu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka valsts dalības ES pretinieku un atbalstītāju skaits Lielbritānijā ir apmēram vienāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!