Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons draudējis uzlikt veto Lielbritānijai neizdevīgam Eiropas Savienības (ES) budžetam, intervijā laikrakstam "Sunday Telegraph" paziņojot, ka necietīs mēģinājumus to palielināt.

Pirms ikgadējās Lielbritānijas Konservatīvās partijas konferences, kas svētdien sākās Birmingemā, Kamerons uzsvēra, ka izmantos veto tiesības, lai apturētu ES budžetu, ja tas būs pretrunā Lielbritānijas interesēm.

Lielbritānijas premjers uzsvēra, ka necietīs drausmīgos mēģinājumus palielināt ES vispārējo budžetu sarunās par kopējiem bloka tēriņiem laikā no 2014.līdz 2020.gadam.

"Nebūtu pieņemami, ka daudzgadu finanšu ietvarā liela daļa Eiropas Savienības nodokļu maksātāju naudas tiek atvēlēt centrālā budžeta palielināšanai," Kamerons teica, piebilstot, ka "mēs aktīvi cīnīsimies un mēs nepadosimies".

"Jūtu, ka mums ir spēcīgas pozīcijas, un, ja pienāks brīdis, ka jāpasaka nē līgumam, kas nav Lielbritānijas interesēs, es pateikšu nē," solīja Lielbritānijas premjers.

"Būtu briesmīgi pieļaut un redzēt, ka milzīgu Eiropas Savienības budžeta pieaugumu, lai gan mums dzimtenē ir jāveic tēriņu samazināšana," piebilda Kamerons.

Kamerons nāca klajā arī ar drosmīgu ierosinājumu 27 valstu blokā veidot divus budžetus - vienu 17 eiro zonas valstu vidū un otru - pārējām desmit bloka valstīm. Tādējādi Lielbritānijai, kas saglabājusi savu valūtu mārciņu, būtu jāfinansē mazāks skaits ES institūciju.

Tāpat Lielbritānijas premjerministrs pauda ierosinājumu, ka varētu referendumā vai citā veidā noskaidrot valsts iedzīvotāju viedokli par turpmāku Lielbritānijas attiecību ar ES veidošanos.

Savukārt Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja ierosināja pārskatīt vienošanos par brīvu darbaspēka pārvietošanos, tādējādi mēģinot ierobežot jaunu imigrantu ieplūšanu Lielbritānijā no citām bloka valstīm.

Viņa lūgusi ārlietu ministru Viljamu Heigu iekļaut šo jautājumu valdības stratēģiskajā pārskatā par Lielbritānijas attiecībām ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!