Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas jaunais premjerministrs Deivids Kamerons solījis "plašas izmaiņas" valsts pārvaldē, norādot, ka konservatīvo un liberāldemokrātu koalīcija nesīs jaunas vēsmas politiskajā vidē.

"Mēs izziņojam jaunu politiku, kur nacionālās intereses stāv augstāk par partijas interesēm," preses konferencē, kurā piedalījās arī liberāldemokrātu līderis, premjerministra vietnieks Niks Klegs, sacīja Kamerons. "Šīs var izrādīties vēsturiskas un plašas izmaiņas mūsu politiskajā vadībā. Liberāļu-konservatīvā valdība vedīs Lielbritāniju vēsturiskā un jaunā virzienā."

Ceturtdien paredzēta pirmā jaunās valdības sēde.

Dienu pēc stāšanās valdības vadītāja amatā Kamerons trešdien atzina, ka "visneatliekamākais jautājums" jaunizveidotajai koalīcijai būs milzīgais budžeta deficīts. Šobrīd Lielbritānijas budžeta deficīts ir 163,4 miljardi mārciņu (132,19 miljardi latu) jeb 11,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir augstākais rādītājs vēsturē.

Detalizētajā politiskajā programmā cita starpā arī iekļauts solījums nepievienoties eirozonai.

Kā jau ziņots, šī ir pirmā koalīcijas valdība Lielbritānijā kopš Otrā pasaules kara.

Lielbritānijas pilsoņi 6.maijā notikušajās vēlēšanās nobalsoja par parlamentu, kurā nevienai partijai nav absolūtā vairākuma. 650 vietu parlamentā lielākā frakcija būs līdzšinējās opozīcijas konservatīvajiem - torijus parlamentā pārstāvēs 306 deputāti.

Leiboristi būs pārstāvēti ar 258, bet liberāldemokrāti - ar 57 deputātiem.

Parlamentārajam vairākumam bija nepieciešamas vismaz 326 deputātu balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!