Foto: EPA/LETA

Jaunais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš pārstāv iepriekš opozīcijā bijušos konservatīvos, apsolīja valdības izdevumu auditu pēc tam, kad atklājušies "neprātīgi" tēriņi pēdējā leiboristu varas gada laikā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Intervijā BBC Kamerons paziņoja, ka pirmdien pārbaudi uzsāks jaunizveidotā Budžeta atbildības pārvalde. Britu premjers izziņoja arī bargu vēršanos pret civildienesta augšgala prēmijām

Kamerons arī atkal iedrošināja liberāldemokrātus, ka viņu līderis, vicepremjers Niks Klegs, būs valdības "kodola" sastāvdaļa.

Kamerons pavēstīja, ka Valsts veselības dienesta (NHS) menedžeru un augstāko civildienesta ierēdņu uz sniegumu balstītā atalgojuma budžets 2010./11. gadam tiks samazināts par divām trešdaļām, ietaupot 15 miljonus mārciņu (12,3 miljonus latu)

"Tas, ko mēs tiktāl esam redzējuši, ir tikai individuāli ļoti sliktu procedūru un sliktas uzvedības piemēri. Pēdējā leiboristu valdības gadā par tēriņiem pieņemti lēmumi, ko neviena saprātīga valdība nedarītu – piešķirt kādiem 75% augstāko ierēdņu prēmijas pēc visa, kas notika šajā gadā!" sacīja Kamerons.

"Tā nav nekāda finanšu stimulēšana. To darīt bija neprāts, un mēs tikai sākam atrast šiem līdzīgos atsevišķos lēmumus," uzsvēra britu premjers.

Par civilo dienestu atbildīgā pārvalde izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka prēmijas saņems 25% ierēdņu ar labākajiem rezultātiem, tādējādi nākotnē apbalvoti tiks vien tie, kam būs "ārkārtējs ieguldījums".

Kamerons sacīja, ka svarīgi ir "vadīt no avangarda", atgādinot pagājušāas nedēļas lēmumu par 5 procentiem samazināt ministru algas. Taču viņš bija arī uzmanīgs, lai neatsvešinātu augstākos sabiedriskā dienesta darbiniekus, tāpēc vēstulē paskaidroja savus uzskatus.

Kamerons arī paziņoja par sabiedriskā sektora atalgojuma analīzi, ko vadīs kreisi orientētais domnīcas "Darba fonds" priekšsēdētāja vietnieks Vils Hatons. Premjers norādīja, ka veselības sistēmas vadītājiem un citiem priekšniekiem valsts sektorā nevajadzēt pelnīt "vairāk nekā 20 reizes vairāk par zemāk atalgotajiem" viņu vadītajās organizācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!