Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdienas vakarā vienojās par reformu priekšlikumu projektu Lielbritānijas dalībai Eiropas Savienībā (ES), otrdien paziņoja Kamerona biroja preses pārstāvis.

Kamerons un Olands secināja, ka tiek panākts progress sarunās par Londonas prasītajām reformām attiecībās ar ES, un bija vienisprātis, ka Eiropadome piedāvā stingru pamatu vienošanās panākšanai šonedēļ plānotajā samitā.

Ceturtdien un piektdien Briselē notiks ES samits. Francijas amatpersonas iepriekš izteicās, ka vēl nepieciešams liels darbs, īpaši ekonomiskās pārvaldes jomā, pirms ES valstis varēs noslēgt nepieciešamo vienošanos, lai novērstu Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Lielbritānija, kas neietilpst eiro zonā, vēlas panākt vienošanos ar Briseli, lai valstij nekad nebūtu jāiemaksā līdzekļi eiro zonas aizsardzībai domātos fondos. Londona arī vēlas, lai jebkuru jautājumu, kas skar visu ES, apspriestu visas bloka dalībvalstis, nevis tikai 19 eiro zonas valstis.

Kamerons ir solījis līdz 2017. gadam sarīkot referendumu par valsts dalību ES, bet referendums, domājams, notiks jau šovasar. Premjers ir solījis atbalstīt valsts palikšanu ES, ja Lielbritānijai izdosies vienoties ar bloku par vēlamajām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!