Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons svētdien paziņojis, ka uzvaras gadījumā šogad maijā plānotajās parlamenta vēlēšanās vēlētos pēc iespējas ātrāk sarīkot referendumu par Lielbritānijas izstāšanos vai palikšanu Eiropas Savienībā (ES).

Kamerons ir solīs sarīkot referendumu līdz 2017.gada beigām, bet svētdien izteicās, ka labprāt to noorganizētu pēc iespējas agrāk.

"Referendumam jānotiek pirms 2017.gada beigām. (..) Ja mēs to varētu izdarīt agrāk, tas būtu iepriecinoši," paziņoja Kamerons.

Premjers norādīja, ka, jo ātrāk viņš varēs izpildīt savus solījumus pārskatīt Lielbritānijas vienošanās ar ES un sarīkot referendumu, jo labāk.

Britu premjeram trešdien plānota tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, ar kuru viņi apspriedīs Eiropas jautājumus.

Svētdien publiskotā intervijā laikrakstam "The Mail" Kamerons norādīja, ka pats svarīgākais ir panākt izmaiņas sociālo pabalstu jautājumā.

Lai gan Kamerons vēlas Lielbritānijas palikšanu ES, viņš norādīja, ka neizslēdz nevienu iespēju, ja viņam neizdosies panākt vēlamās izmaiņas.

Kamerons novembrī apsolīja ierobežot pabalstu izmaksas imigrantiem, lai cīnītos ar aizvien pieaugošo imigrantu pieplūdumu.

Reformas ietvaros ES imigrantiem būs jāgaida četri gadi, pirms tie varēs saņemt sociālos pabalstus, taču no sākotnējās idejas katrai no ES dalībvalstīm noteikt individuālas ieceļotāju kvotas Kamerons ir atteicies, jo tas būtu pretrunā ar ES brīvās pārvietošanās principu.

Kamerons norādīja, ka reformu īstenošanai nepieciešams veikt izmaiņas ES dibināšanas līgumos. Šāds process pieprasa visu 28 dalībvalstu vienprātīgu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!