Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kanādas parlaments pirmdien apstiprinājis likumprojektu, kas aizliedz vaļveidīgo, tostarp vaļu un delfīnu sagūstīšanu un pavairošanu.

Likumprojekts, kas tika ierosināts 2015.gadā, nestāsies spēkā ar atpakaļejošu datumu, kas nozīmē, ka sagūstītie vaļveidīgie netiks atbrīvoti. Likumprojektā paredzēti izņēmumi attiecībā uz jūras zīdītājiem, kuriem nepieciešams nodrošināt atveseļošanos pēc ievainojuma, vai citiem gadījumiem, kurus sankcionētu varasiestādes.

"Šis ir tik nozīmīgs likums tāpēc, ka aizliedz pavairošanu, nodrošinot, ka vaļi un delfīni, kas pašreiz tiek turēti niecīgās ūdenstvertnēs Kanādā, ir pēdējā paaudze, kas cieš," norādīja organizācijas "World Animal Protection Canada" kampaņas direktore Melisa Matlova.

Viņa pauda cerību, ka citas valstis sekos Kanādas piemēram un arī ceļojumu aģentūras sapratīs, ka šāda veida atrakcijas kļūst arvien nepieņemamākas.

"Kanāda tagad ir viena no 11 vadošajām valstīm, kas ieņēmušas progresīvu nostāju pret vaļu, delfīnu un cūkdelfīnu turēšanu un pavairošanu izklaides nolūkiem," norādīja dzīvnieku tiesību organizācijas preses pārstāve. Minēto 11 valstu vidū ir arī Kostarika un Čīle.

Pēdējo gadu laikā ir vērojamas izmaiņas sabiedrības attieksmē pret tematiskajiem parkiem, kuros tiek piedāvāti delfīnu un vaļu šovi, kas tiek arvien biežāk kritizēti.

Lielbritānijas tūrisma aģentūra "Thomas Cook" pagājušajā gadā paziņoja, ka vairs nepārdos braucienus uz tematiskajiem parkiem, kas piedāvā zobenvaļu šovus. "Marineland" pie Niagāras ūdenskrituma un Vankūveras akvaparks "Vancouver Aquarium" ir vienīgās iestādes Kanādā, kur vaļveidīgie tiek turēti nebrīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!