Foto: AFP/Scanpix

Kanāda sekos Eiropas Savienības (ES) un ASV piemēram un atcels ekonomiskās sankcijas pret Irānu, lai Kanādas uzņēmumiem, tostarp aviobūves firmai "Bombardier", kļūtu pieejams Irānas tirgus, otrdien paziņoja Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions.

"Kanāda atcels šīs sankcijas," sacīja Dions, atbildot uz jautājumiem Kanādas parlamenta apakšpalātā Kopienu palātā.

Dions vēlāk pie parlamenta ēkas paziņoja reportieriem, ka sankciju atcelšana ļaus Kanādas kompānijām tāpat kā ES un ASV firmām darboties Irānā. "Ja [Eiropas aviobūvnieks] "Airbus" var to darīt, kāpēc to nevarētu darīt "Bombardier"?" jautāja ministrs. "Kādā veidā Kanādai, Irānas tautai, Izraēlai vai kādam citam palīdz tas, ka Kanāda kaitē pati savai rūpniecībai?" piebilda Dions.

Ministrs neminēja konkrētu laika grafiku vai citas detaļas, bet sacīja, ka sankcijas tiks atceltas "ātri".

Pirms dažām nedēļām stājās spēkā vienošanās starp Irānu un pasaules lielvalstīm, kura ļāva ASV un ES sākt atcelt ekonomiskās sankcijas, kas bija noteiktas pret Irānu tās kodolprogrammas dēļ.

Kanādas premjerministrs Džastins Trido ir paudis gatavību arī atjaunot diplomātiskās attiecības ar Irānu, kuras Kanāda pārtrauca 2012.gadā.

Kanāda 2013.gadā noteica gandrīz pilnīgu embargo tirdzniecībai ar Irānu, tostarp ekonomiskās sankcijas un ceļošanas ierobežojumus 78 Irānas amatpersonām un 508 organizācijām.

Dions kritizēja iepriekšējo konservatīvo Kanādas valdību par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Teherānu, nosaucot šo rīcību par "ideoloģisku un iracionālu".

"Ja ir domstarpības ar kādu režīmu, tad ir nevis jāatkāpjas, bet smagāk jāstrādā, lai panāktu [attiecību] uzlabošanos," sacīja Dions. "To ir darījuši mūsu sabiedrotie, sarunās ar Irānu panākot vienošanos, kas ir laba visai pasaulei," atzina Kanādas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!