Kanāda Bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju ir atzinusi kā Maķedoniju, tas ir, ar nosaukumu, kuru 16 gadus kategoriski noraida Grieķija, ceturtdien pavēstīja augsta ranga valdības amatpersona.
Maķedonijas nosaukums ir viens no vislielākās emocijas raisošajiem Grieķijas ārpolitikas jautājumiem. Par Maķedoniju tiek saukta arī Grieķijas ziemeļu province, kas ir Aleksandra Lielā dzimšanas vieta.

"Kanādas valdība ir izlēmusi atzīt Maķedoniju ar tās konstitūcijā esošo nosaukumu, kas tagad tiks lietots visās divpusējās attiecībās," aģentūrai "Reuters" teica Ārlietu ministrijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

Kanādas vēstniecības amatpersonas pagaidām nebija gatavas sniegt komentārus.

Atēnas iebilst pret nosaukuma "Maķedonija" lietošanu kopš tās atdalīšanās no kādreizējās Dienvidslāvijas 1991.gadā. Kopš 1993.gada abas kaimiņvalstis ar ANO starpniecību iesaistītas sarunās, lai vienotos par abpusēji pieņemamu jaunizveidotās valsts nosaukumu, taču tajās nav panākts vērā ņemams progress.

NATO, Eiropas Savienības (ES) un ANO līmenī Maķedoniju joprojām apzīmē ar akronīmu FYROM ("Bijuši Dienvidslāvijas Republika Maķedonija", taču ASV, Ķīna, Krievija, kā arī vairākas ES dalībvalstis divpusējās attiecībās ar Skopji izmanto nosaukumu "Maķedonija".

Grieķija ļāvusi noprast, ka varētu bloķēt Maķedonijas uzņemšanu ES un NATO, ja tā iestājoties mēģinās izmantot savu apstrīdēto nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!