Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kanāda 5.jūlijā kļuva par pirmo NATO dalībvalsti, kas oficiāli apstiprinājusi Somijas un Zviedrijas pieteikumus pievienoties aliansei, paziņoja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Trudo mudina arī citus sabiedrotos ātrāk pabeigt savus ratifikācijas procesus. "Tas tuvina abas valstis pilntiesīgai dalībai. Viņu iesaiste NATO padarīs spēcīgāku," sacīja Trudo.

Kanādas solis sekoja Turcijas iebildumu pret valstu iestāšanos atsaukšanai. Turcija, Somija un Zviedrija parakstīja saprašanās memorandu pirms NATO samita Madridē. Līgums bija atbilde uz Ankaras bažām par valstu iespējamo atbalstu kurdu grupām un ieroču embargo, vēsta medijs "Politico".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs aizvadītajā nedēļā atteicās piedāvāt precīzu laika grafiku, kad valstis oficiāli pievienosies grupai.

"Mēs aicinām visas NATO dalībvalstis pēc iespējas ātrāk pabeigt ratifikācijas procesu, lai ierobežotu iespējas iejaukties," paziņoja Trudo.

Helsinki un Stokholma pieteikumus iestāties NATO iesniedza maijā, nepilnus divus mēnešus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Katras NATO valsts parlamentam Somijas un Zviedrijas pieteikumus jāratificē atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!