Foto: AFP/Scanpix

Kanāda pagarinās Ukrainas karavīru apmācību misijas termiņu vēl uz trim gadiem un apņēmusies paplašināt tās apjomu, trešdien pavēstīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Uz Ukrainu dosies vēl 60 Kanādas bruņoto spēku pārstāvji, kas papildinās 200 karavīru kontingentu.

Turklāt Kanāda piegādās Ukrainai neletālo bruņojumu palīdzības programmas ietvaros par 340 miljoniem Kanādas dolāru (239 miljoniem eiro), kā arī dalīsies ar izlūkdatiem un nodrošinās atbalstu cīņā ar kiberuzbrukumiem.

Tuvāko dienu laikā Kanādas nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda apmeklēs Latviju un Ukrainu. Atbilstoši viņas teiktajam Kanāda jau apmācījusi vairāk nekā 30 000 Ukrainas karavīru.

Dienu iepriekš Kanāda pieņēma lēmumu izvest uz dzimteni Kijevas vēstniecības darbinieku ģimenes locekļus. Šis lēmums pieņemts, ņemot vērā Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!