Kanādā 33 savvaļas pīlēm konstatēta putnu gripa, pirmdien paziņoja Kanādas valdība.
Kanādas Pārtikas inspekcijas aģentūra (CFIA) sacīja, ka 28 meža pīlēm Kvebekā un piecām Manitobā konstatēta H5 putnu gripa, kas ir mazāk bīstamais vīrusa paveids.

Vīruss atklāts nacionāla pētījuma ietvaros, kurā pētīti meža pīļu migrācijas ceļi.

Tiek veiktas papildu pārbaudes, lai apstiprinātu diagnozi, un tas var aizņemt aptuveni nedēļu.

Tajā pašā laikā CFIA aicināja medniekus un cilvēkus, kas strādā ar putniem, regulāri mazgāt rokas un dezinficēt virsmas, kas tiek izmantotas pārtikas sagatavošanai.

Kā sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, kompetentās valsts institūcijas par citās valstīs konstatētajām dzīvnieku infekcijas slimībām un noteiktajiem drošības pasākumiem informāciju saņem no Starptautiskā Epizootiju biroja, Eiropas Komisijas (EK) vai pašas valsts. Pagaidām informāciju par Kanādā konstatētajiem saslimšanas gadījumiem PVD nav saņēmis.

Kā norāda Meistere, masu medijos izskanējusī informācija par Kanādā atklāto putnu gripu liecina, ka runa nav par augsti patogēno, bet gan par zemu patogēno putnu gripu. Tā nav bīstama cilvēku veselībai, turklāt šis gripas paveids ne vienmēr ir bīstams pašiem putniem.

Pēc PVD pārstāves teiktā, ja tiks saņemta oficiāla informācija, ka Kanādā konstatētā putnu gripa nav augsti patogēna, tad EK nepieņems atsevišķu lēmumu par drošības pasākumu ieviešanu attiecībā uz Kanādu. Piemēram, netiks noteikti nekādi Kanādas putnu produkcijas tirdzniecības ierobežojumi ES.

Meistere piebilda, ka šogad Latvijā nav ievesta Kanādas izcelsmes putnu gaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!