Foto: Latvijas armija

Kanādas īpašo uzdevumu spēki uz laiku apturējuši militāro palīdzību Irākas spēkiem sakarā ar spriedzi starp Irākas armiju un kurdu zemessardzi, paziņoja Aizsardzības ministrija.

Sadarbība atsāksies, "tiklīdz būs skaidrība par Irākas spēku iekšējām attiecībām un par galvenajām prioritātēm un uzdevumiem virzībai uz priekšu", pavēstīja Kanādas aizsardzības preses pārstāvis.

Irākas spēki piektdien apturēja operācijas pret kurdiem, kad abas puses, kuras abas apbruņojusi un apmācījusi ASV, apmainījās ar spēcīgu artilērijas uguni.

Kanāda, kas ietilpst starptautiskajā koalīcijai cīņā ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), paziņoja, lai arī īpašo uzdevumu spēki aptur savu apmācības un palīdzības misiju valsts ziemeļos, citās jomās darbs turpinās.

Tas ietver atbalstu koalīcijai ar taktisko aviāciju, izlūkošanu, mērķu noteikšanu un medicīnisko palīdzību.

Pēc 25.septembra referenduma, kurā 92% Irākas kurdu nobalsoja par reģiona neatkarību, pieaudzis saspīlējums attiecībās starp Irākas centrālo valdību un Kurdistānas reģionu.

Balsošana notika visās trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkas, Erbīlas un Suleimānījas, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Pēc referenduma Bagdāde apturējusi starptautiskos lidojumus uz autonomo reģionu, kā arī pārņēmusi militāro kontroli pār Kirkūkas provinci.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!