Foto: AP/Scanpix

Kanāda pirmdien paziņojusi, ka iesniegusi ANO pieteikumu ievērojamai savu jūras robežu paplašināšanai, ļaujot noprast, ka tā grasās pretendēt arī uz Ziemeļpolu un to ieskaujošajiem ūdeņiem.

Pēc desmitgadi ilgas jūras gultnes izpētes uz austrumiem un ziemeļiem no savas sauszemes teritorijas iegūtie pierādījumu, kas liecina par labu Otavas pretenzijām, piektdien iesniegti Kontinentālā šelfa robežu komisijai.

Ārlietu ministrs Džons Bērds pavēstījis, ka iesniegums pamatā attiecas uz Kanādas kontinentālā šelfa robežām Atlantijas okeānā.

"Mēs esam uzdevuši mūsu amatpersonām un zinātniekiem veikt papildus darbu un nepieciešamo darbu, lai nodrošinātu, ka iesniegums par pilnīgu kontinentālo šelfu Arktikā ietvertu Kanādas pretenzijas uz Ziemeļpolu," preses konferences laikā norādīja Bērds.

"Mēs aizsargājam mūsu suverenitāti," savukārt norādīja Kanādas Arktikas ministre Leona Aglukaka.

Taču sagaidāms, ka pretprasības iesniegs Krievija un Dānija, kas varētu saasināt Arktikas pārdalē iesaistīto valstu attiecības.

Interese par Ziemeļpola reģionu pieaugusi, jo pieaugošās temperatūras rezultātā kūstošie ledāji pavēruši kuģošanas ceļus un atvieglojuši piekļuvi līdz šim nepieejamajiem derīgajiem izrakteņiem.

Jūras gultne pašā Ziemeļpolā, domājams, neslēpj lielas dabas bagātības, taču tai ir liela simboliska nozīme, un par to interesi izrāda arī Norvēģija un ASV.

Savas pretenzijas varētu izteikt arī Francija, kurai Atlantijas okeāna ziemeļaustrumos pieder nelielā Senpjēras un Mikelonas salu grupa.

Šobrīd valstīm, kas robežojas ar Arktiku, atvēlēta ap to sauszemes teritoriju esoša 200 jūras jūdžu plata ekonomiskā zona, taču prasības uz to teritorijas paplašināšanu pamatotas ar ANO Jūras tiesību konvenciju.

Lai pamatotu savu prasību, Kanādai jāpierāda, ka tās kontinentālais šelfs stiepjas arī zem Ziemeļpola, kas atrodas uz Lomonosova zemūdens kalnu grēdas nogāzes.

Vides aizstāvju organizācija "Greenpeace" jau nosodījusi Kanādas pretenzijas, brīdinot, ka jebkādi urbumi minerālo resursu ieguvei Arktikā draud izraisīt ekoloģisko katastrofu.

Paredzams, ka ANO Kanādas sākotnējo pieteikumu izskatīs nākamā gada jūlijā un augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!