Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kanāda piektdien noteikusi sankcijas pret 30 Krievijas amatpersonām, kas iejauktas advokāta un korupcijas atmaskotāja Sergeja Magņitska nāvē.

Sankcijas, kas paredz tām pakļauto amatpersonu īpašumu iesaldēšanu un liedz tām ieceļot Kanādā, apstiprinātas pamatojoties uz jauno likumu, kas pilnvaro valdību vērties pret tām personām, kuras vainojamas cilvēktiesību pārkāpumos, teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Starp sankcijām pakļautajām personām ir arī Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

Maskava jau iepriekš brīdinājusi, ka reaģēs ar pretsoļiem, ja Kanāda vērsīs sankcijas pret krievu amatpersonām.

Tomēr Krievijas vēstniecība Otavā pagaidām nav komentējusi Kanādas piektdienas lēmumu.

Kanāda jau vērsusi virkni sankciju pret Krieviju, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

ASV 2012.gadā tika pieņemts Magņitska likums, ar kuru noteiktas sankcijas pret viņa nāvē iesaistītajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!