Foto: Reuters/Scanpix

Kanādas parlamenta vēlēšanās uzvarējuši opozīcijā esošie liberāļi, kurus vada par modernās Kanādas izveidotāju uzskatītā Pjēra Trudo 43 gadus vecais dēls Džastins Trudo, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

No 338 deputātu vietām Pārstāvju palātā liberāļi ieguvuši vismaz 182 un tādējādi būs spējīgi izveidot vairākuma valdību Trudo vadībā.

Tikmēr līdzšinējā premjerministra Stīvena Hārpera vadītie konservatīvie, kas atradās pie varas kopš 2006. gada, guvuši pārsvaru tikai 103 vēlēšanu apgabalos.

56 gadus vecajam Hārperam, kurš cerēja uz ceturto pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, vēlēšanas atnesušas graujošu sakāvi, un viņš jau paziņojis par atkāpšanos no partijas vadītāja amata.

Savukārt kreisi centriskā Jaunā demokrātiskā partija (NDP), kas iepriekšējās vēlēšanās 2011.gadā palika otrajā vietā, uzvarējusi tikai 41 vēlēšanu apgabalā.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā sabiedriskās domas aptaujas liecināja par krasām svārstībām partiju popularitātē, un vēlēšanu rezultātus iepriekš nebija iespējams prognozēt.

Trudo savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja "ne tikai pārmaiņas valdībā, bet labāku valdību".

Noklausoties pirmās prognozes par vēlēšanu iznākumu, Trudo atbalstītāji, kas bija pulcējušies vienā no Monreālas viesnīcām, uzgavilēja.

Daudziem kanādiešiem vēlēšanas bija sava veida referendums par Hārpera vadības stilu un labāko risinājumu valsts ekonomikas uzlabošanai.

Analītiķi pirms vēlēšanām norādīja, ka Hārperam var nākt par sliktu vēlētāju dabiskā vēlme sagaidīt pārmaiņas pēc deviņus gadus ilgās toriju valdīšanas un valsts ekonomiskās problēmas.

Kanādas ekonomika, pateicoties naftas cenu kritumam, gada sākumā nonāca lejupslīdes fāzē.

Liberāļi ir solījuši paaugstināt nodokļus un pieļaut budžeta deficītu, lai finansētu jaunus infrastruktūras projektus un sociālās programmas.

Trudo par liberāļu līderi tika ievēlēts tikai pirms diviem gadiem. Diviem viņa priekštečiem šajā amatā nebija izdevies vēlēšanās gāzt Hārperu, un viņi galu galā no partijas vadības atkāpās.

Šoreiz vēlēšanas ievadīja neierasti garš priekšvēlēšanu kampaņu posms, kas 11 nedēļās ļāva vēlētājiem iepazīt partiju līderus piecās debatēs un uzrunās, kas tika teiktas teju ik dienu.

Debatēs būtiska loma bija arī sīriešu bēgļu jautājumam.

Trudo un 60 gadus vecais NDP līderis Tomā Malkērs apsūdzēja Hārperu par nepietiekamu atbalstu sīriešu imigrantiem, kas šogad pārpludinājuši Eiropu.

Abi opozīcijas līderi solīja uzvaras gadījumā uzņemt lielāku skaitu Sīrijas bēgļu, kamēr Hārpers norādīja, ka vienīgais krīzes risinājums ir teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" sakāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!