Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesa Ķīnā piespriedusi nāvessodu narkotiku kontrabandā apsūdzētam Kanādas pilsonim Robertam Šelenbergam, pasliktinot abu valstu attiecības un viešot bažas, ka Pekinas solis ir politiski motivēts.

Ķīnas un Kanādas attiecības ir saasinājušās, kopš decembrī Kanādā tika arestēta Ķīnas telekomunikāciju kompānijas "Huawei" amatpersona Menga Vanžou.

46 gadus vecā sieviete ir "Huawei" dibinātāja meita un aizturēta pēc ASV pieprasījuma. ASV Mengu tur aizdomās par Irānai noteikto sankciju apiešanu, izmantojot meitasuzņēmumus.

Menga visas apsūdzības noliedz un ir atbrīvota pret drošības naudu, bet viņai jānēsā elektroniskās uzraudzības aproce. Ķīna pauda neapmierinātību par Mengas aizturēšanu.

Novērotāju bažas par to, ka Šelenbergam piespriestais nāvessods ir politiski motivēts, ar mērķi izdarīt spiedienu uz Kanādu, pastiprina fakts, ka viņam jau novembrī bija piespriests 15 gadu cietumsods, ziņo raidsabiedrība BBC.

Šelenbergs tika arestēts 2014. gadā un tika apsūdzēts par plāniem no Ķīnas uz Austrāliju izvest 227 kilogramus metamfetamīna. Apsūdzētais, kurš jau iepriekš Kanādā bija notiesāts par ar narkotikām saistītiem noziegumiem, savu vainu noliedza.

Analītiķi norāda gan uz tiesas procesa laiku, gan publicitāti, kas vieš bažas par tā politisko motivētību. Iepriekš tiesai bija nepieciešami divi ar pusi gadi, lai piespriestu Šelenbergam 15 gadu cietumsodu. Taču pēkšņi lēmumu nolemts pārskatīt un nāvessods piespriests vienā dienā, skaidro BBC.

Tāpat neparasts ir fakts, ka Ķīna uz šo tiesu uzaicināja ārzemju žurnālistus, vēloties panākt tā pēc iespējas publiskāku izskanēšanu.

Kanādas premjers Džastins Trudo tiesas lēmumu nodēvēja par patvaļīgu. Ķīna Kanādas pārmetumus ir noraidījusi un apsūdzējusi Kanādu "dubultstandartu piemērošanā".

Lai gan par narkotiku tirdzniecību Ķīnā var draudēt nāvessods, Rietumu pilsoņiem to izpilda reti, norāda BBC. Viens no pēdējā laika skaļākajiem gadījumiem bija 2009. gadā izpildītais nāvessods britu pilsonim Akmalam Šaikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!