Foto: DPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 9. martā, Kanādas policija paziņoja, ka pārbauda aizdomas par divām iestādēm Monreālā, kas darbojušās kā Ķīnas valdības atbalstīti "policijas iecirkņi". To mērķis bijis iebiedēt un vajāt ķīniešu izcelsmes kanādiešus, vēsta aģentūra "Reuters".

Izmeklēšana seko pēc pieaugošām aizdomām par Ķīnas iejaukšanos Kanādas iekšlietās. Tā skaitā apsūdzības par Pekinas centieniem ietekmēt pēdējās divas Kanādas vēlēšanas. Ķīna šīs apsūdzības noliedz.

"Mēs veicam izmeklēšanu, lai atklātu un apturētu šīs Ķīnas atbalstītās nelikumīgās aktivitātes, kas varētu kaitēt Kanādas iedzīvotāju drošībai," minēts Kvebekas Karaliskās Kanādas jātnieku policijas (RCMP) paziņojumā.

Novembrī RCMP līdzīgu izmeklēšanu uzsāka Toronto, kur policisti saņēma līdzīgus ziņojumus par Ķīnas "policijas iecirkņiem".

Pagājušajā nedēļā RCMP federālās kārtības nodrošināšanas komisāra vietnieks Maikls Duhīms parlamentārajai komitejai paziņoja, ka, pateicoties aģentūras veikumam, izdevās pārtraukt darbību četros iespējamos Ķīnas "policijas iecirkņos".

Ķīnas vēstniecība Kanādā nav atbildējusi lūgumam komentēt apsūdzības. Tomēr Pekinas pārstāvji vairākkārt izteikušies, ka ārvalstīs ir iestādes, ko vada vietējie brīvprātīgie, nevis Ķīnas policija. Šīs iestādes piedāvājot palīdzēt Ķīnas pilsoņiem atjaunot dokumentus un citus Covid-19 pandēmijas iztraucētus pakalpojumus.

Kvebekas RCMP skaidro, ka ķīniešu izcelsmes iedzīvotāji ir upuri aktivitātēm, ko veikuši divi iespējami Ķīnas "policijas iecirkņi". Viens no tiem atrodas Monreālā un otrs netālu no Brosāras.

Premjerministrs Džastins Trudo ceturtdien paziņoja, ka viņa valdība darīs visu, lai pasargātu Kanādas iedzīvotājus no "autoritāru režīmu nepieņemamām darbībām".

Daudzas valstis, tostarp ASV un Nīderlande, ir veikušas līdzīgas izmeklēšanas pēc septembrī publicētā Eiropas cilvēktiesību organizācijas "Safeguard Defenders" ziņojuma, kurā sīki izklāstītas desmitiem Ķīnas "policijas iecirkņu" atrašanās vietas lielākajās pasaules pilsētās. Ziņojumā teikts, ka pierādījumi atrasti par 48 šādiem iecirkņiem, ziņo medijs CNN.

Pekina ir atvērusi vairāk nekā 100 šādus "policijas iecirkņus" dažādās valstīs, uzskaita CNN, atsaucoties uz savā rīcībā esošu ziņojumu. To mērķis ir novērot, vajāt un vairākos gadījumos aizvest atpakaļ uz Ķīnu ārvalstīs dzīvojošos pilsoņus. Lai iegūtu atļauju starptautiskai klātbūtnei, Ķīna izmantojot divpusējas drošības vienošanās ar Eiropas un Āfrikas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!