Foto: AP/Scanpix/LETA

Kanādas policija trešdien izvirzījusi ultimātu protestētājiem, kuri jau 20 dienas bloķē galvaspilsētu Otavu, pieprasot viņiem pārtraukt demonstrācijas vai rēķināties ar aizturēšanu un apsūdzību izvirzīšanu.

Tikmēr valsts un provinču līderi aicinājuši atcelt prasību par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19 kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus. Šī prasība janvāra beigas izprovocēja kravas mašīnu šoferu protestus, kas strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību.

Amatpersonas trešdien paziņoja, ka tām izdevies vienoties ar protestētājiem, ka tie izbeigs bloķēt vairākus robežas šķērsošanas punktus uz Kanās un ASV robežas.

Otavas policija paziņoja, ka protestētājiem jāpārtrauc bloķēt Otavas ielas vai jārēķinās ar aizturēšanu un apsūdzību izvirzīšanu, kā arī sodanaudām un mašīnu konfiscēšanu.

Policija arī brīdināja, ka ikvienam, kas apsūdzēts vai notiesāts par piedalīšanos nelegālā demonstrācijā, papildus kriminālsodiem var tikt liegts iebraukt ASV.

Pēc policijas brīdinājuma izplatīšanas ziņu ziņu aģentūras AFP žurnālisti novēroja, ka simtiem kravas automašīnu turpina bloķēt ielas ap parlamentu, šoferiem taurējot ar signāltaurēm, lai gan tiesa ir aizliegusi trokšņot Otavas centrā.

Trudo ir atsaucies uz Ārkārtas situāciju likumu, lai izbeigtu protestus. Šī ir otrā reize, kad Ārkārtas situāciju likums Kanādā tiek izmantots miera laikā.

Tikmēr ASV Montanas gubernatora Grega Džanfortes birojs vēstulē, ko parakstījuši 16 ASV republikāņu gubernatori, aicinājis atcelt kravas mašīnu šoferiem prasību par obligātu vakcinēšanos un karantīnas ievērošanu, šķērsojot ASV un Kanādas robežu.

Šo aicinājumu atbalstījuši arī Kanādas Albertas provinces premjerministrs Džeisons Kenijs un Saskačevanas provinces premjerministrs Skots Moe, kuri atbalstījuši kravas mašīnu šoferu protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!