Foto: EPA/LETA
Kanādas pamatiedzīvotāji - roņu mednieki ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) tiesa pagaidām atlikusi roņu medībās iegūtu produktu importa aizliegumu.

Kaut arī Eiropas Komisija (EK) sākotnēji uzstāja, ka aizliegums stājas spēkā piektdien, 27.augustā, kā paredzēts, tomēr vēlāk tā atzina, ka komisijas eksperti pēta tiesas spriedumu un ka aizlieguma stāšanos spēkā acīmredzot nāksies atlikt.

ES pagājušā gadā apstiprināja roņu medībās iegūtu ādu un citu produktu importa aizliegumu, tādā veidā protestējot pret roņu nežēlīgo nogalināšanu.

Regula aizliedz ievest un tirgot ES visu veidu roņu produktus, tostarp kažokādu, orgānus, gaļu, taukus un zemādas tauku slāni, ko mēdz izmantot kosmētikas un medicīnas industrijā.

Aizliegumā vienīgais izņēmums pieļauts inuitiem, kas tradicionāli ir medījuši roņus.

Kanādas un Grenlandes pamatiedzīvotāji, roņu mednieki un kažokādu tirgotāji apstrīdējuši pieņemto regulu, norādot, ka tā ir negodīga un diskriminējoša.

Kanādas inuitu pārstāvji ceturtdien žurnālistiem demonstrēja tiesas dokumentus, kuros teikts, ka aizlieguma ieviešana uz laiku atlikta, līdz ES tiesa izskatīs pieteikumu par aizlieguma likumību.

EK pārstāve Marija Kokonena Briselē ceturtdien norādīja, ka aizliegums stāsies spēkā, kā paredzēts.

Tomēr piektdien EK atzina, ka embargo ieviešanu acīmredzot pagaidām nāksies atlikt.

Kā skaidroja EK pārstāve Amēlija Toresa, Brisele par tiesas lēmumu uzzināja tikai ceturtdien vēlu vakarā.

"Eiropas Komisijas juristi iepazīstas ar tiesas rīkojumu," sacīja Toresa. Komisija arī konsultējas ar Eiropas Parlamentu un ES Padomi.

No katru gadu pasaulē nomedītajiem 900 000 roņu aptuveni 60% tiek nogalināti Kanādā, Grenlandē un Namībijā. Pārējie roņi nomedīti Īslandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un ASV.

Kā liecina statistika, parasti 98% no nogalinātajiem roņiem ir vecumā no divām nedēļām līdz trijiem mēnešiem. Roņu mazuļi galvenokārt tiek medīti to pūkainā kažoka dēļ.

Šobrīd medītās 15 roņu sugas nav apdraudētas, bet Eiropas politiķi pieprasījuši vērsties pret roņu medniekiem pēc atklātībā nonākušiem pierādījumiem, ka daudzi roņi tiek nodīrāti vēl dzīvi un pie pilnas apziņas.

Roņus parasti nošauj vai nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku - īpašu nūju ar cirtni galā -, ar ko ronim tiek pārcirsts galvaskauss. Sitot roņu mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, līdz ar to mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Bieži vien ievainotie roņi aizbēg un mirst zem ledus. Šos dzīvniekus neieskaita nomedīto dzīvnieku statistikā.

Kanādas valdība pērn gan pieņēma stingrākus noteikumus, kas medniekiem jāievēro, lai pārliecinātos, ka roņi pirms ādas novilkšanas patiešām ir miruši, tomēr eksperti pauduši šaubas, vai mednieki tos ievēro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!