Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānija un Kanāda paudušas iebildumus pret Krievijas pievienošanos G7 valstu grupai, dziļākas padarot plaisas saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa vēlmi par Krievijas atpakaļuzņemšanu pasaules elites valstu klubā.

Tramps sestdien paziņoja, ka šomēnes plānoto G7 samitu atliks uz septembri. Tramps sacījis, ka G7 ir "novecojusi valstu grupa", kas būtu jāpaplašina, iekļaujot tajā citas valstis, arī Krieviju. Svētdien Tramps Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pavēstīja par savu plānu uzaicināt viņu uz samitu.

Trampa iecere par Putina ielūgšanu izsaukusi Lielbritānijas un Kanādas iebildumus, un jau svētdien šo valstu līderi norādīja, ka neatbalstīs Krievijas atpakaļuzņemšanu G7 valstu grupā. Krievija no elitārā valstu kluba, kas tobrīd bija pazīstams kā G8, tika izslēgta 2014.gadā pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas.

"Krievija tika izslēgta no G7 pirms vairākiem gadiem, kad tā bija iebrukusi Krimā, un starptautisko noteikumu un normu necienīšana un ignorēšana, kas turpinās no Krievijas puses, ir iemesls, kāpēc tā paliek ārpus G7 un tā arī turpmāk paliks ārpusē," preses konferencē sacīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons bija paziņojis, ka uzliks veto priekšlikumam par Krievijas pievienošanos G7. Kamēr Krievija nepārtrauks savas "agresīvās un destabilizējošās aktivitātes", Lielbritānija neatbalstīs tās uzņemšanu atpakaļ grupā, sacīja Džonsona pārstāvis sakariem ar presi. "Krievija tika izslēgta no G7 valstu grupas, kad tā [2014.gadā] bija anektējusi Krimu, un mums vēl ir jāredz liecības uzvedības maiņai, kas attaisnotu tās atpakaļuzņemšanu," žurnālistiem sacīja Džonsona pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!