Kanādas zinātnieki pabeiguši jaunā A tipa gripas H1N1 paveida jeb tā sauktās cūku gripas gēnu kartes veidošanu, kas ir būtisks solis slimības uzliesmojuma izpratnei un vakcīnas izstrādāšanai.

"Man ir liels priekš šodien paziņot, ka mūsu zināšanas par H1N1 gripas vīrusu ir būtiski palielinājušās," preses konferencē paziņoja Kanādas veselības aizsardzības ministre Leona Aglukaka.

Kanādas Sabiedrības veselības aģentūras mikrobioloģijas laboratorijas zinātnieki sastādījuši ģenētisko karti no vīrusa paraugiem, kas ņemti Meksikā un divās Kanādas provincēs.

Sākotnējās analīzes parāda, ka visi trīs paraugi ģenētiskā līmenī būtiski neatšķiras. Vīrusa ģenētiska atšķirība izskaidrotu, kāpēc Meksikā no gripas paveida miruši daudz vairāk cilvēku nekā citur.

Ģenētiskā koda kartes sastādīšana ļaus zinātniekiem izprast vīrusa izcelsmi, kā tas izplatās un kā tas laika gaitā var mainīties.

Kanādas laboratorija savu atklājumu pievienojusi publiski pieejamai datubāzei "GenBank", lai kodu varētu pētīt un salīdzināt zinātnieki arī no citām pasaules valstīm.

Bojā gājušo skaits no H1N1 vīrusa sasniedzis 44 cilvēkus, bet vēl 1900 cilvēki 21 valstī ir inficējušies, liecina PVO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!