Foto: Publicitātes attēli

Kanādas kosmosa izpētes uzņēmums "Thoth Technology" ieguvis ASV patentu 20 kilometru augsta lifta būvniecībai, lai ar šīs tehnoloģijas palīdzību nākotnē samazinātu kosmosa izpētes izmaksas, raksta "Inhabitat".

Šāda būve pārsniedz arī tā dēvēto "Ārmstronga ierobežojumu" 19 kilometru augstumā, pēc kura ķermeņa šķidrumi zemā spiediena dēļ izgaro.

"Gaisa liftam ir dalīta iekšējās serdes struktūra, kurā katru posmu veido viena pneimatiski saspiesta šūna. Tās var būt pildītas ar gaisu vai kādu citu gāzi. Lifta kabīnes var pacelties vai nolaisties pa lifta struktūras kodola ārpusi vai šahtu kodola struktūras iekšpusē," rakstīts patentā.

Kompānijas vadītāji uzskata, ka daudz efektīvāk būtu palaist kosmosa kuģus no stratosfēras, ņemot vērā daudz mazāko degvielas daudzumu, kas būtu nepieciešams kosmosa kuģu pacelšanai. Zinātnieki iesaka šāda veida liftu izmantot, lai no tā galā esošas platformas palaistu kosmosa kuģus vismaz par trešdaļu lētāk nekā tas ir šobrīd.

Kosmosa kuģi paceltos no lifta torņa ar vienu soli, kā arī varētu uz tā atgriezties, lai atjaunotu degvielas krājumus un paceltos no jauna.

Turklāt zinātnieki uzskata, ka šāds tornis varētu tikt izmantots zinātniskajai izpētei, kosmosa tūrisma attīstībai, komunikācijām un vēja enerģijas iegūšanai. "Pacelšanās šādā augstumā kosmosa lidojumus padarītu līdzīgus parastiem lidojumiem ar lidmašīnu," uzskata "Thoth Technology" prezidente Karolīne Robertsa.

"Inhabitat" norāda, ka par spīti futūristiskajam projektam, šis patents īsteno jau ļoti senu ideju. Pirmo reizi līdzīgu lifta torņu būvniecība tika ieteikta pirms dažiem gadu desmitiem, iesakot to veidot kravu, piemēram, mākslīgi pavadoņu nogādāšanai kosmosā. 

Šādas būves iespējamību gan daudzi apšauba, norādot, ka šobrīd nav tāda materiāla, kas spētu sevi noturēt tādā augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!