Spānija piektdienas vakarā Kanāriju salās gatavojas atklāt vienu no pasaules lielākajiem optiskajiem teleskopiem, kura spoguļa diametrs ir 10,4 metri.
Teleskops, kas atrodas Palmas salas augstākajā punktā, aptuveni 2400 metrus augstā virsotnē, jau pazīstams ar apzīmējumu GTC jeb "Grantecan", kas ir saīsinājums no tā pilnā nosaukuma - "Kanāriju lielais teleskops".

Svinīgā ceremonija, kurā gaida ierodamies arī Spānijas kroņprinci Felipi, ievadīs beidzamo teleskopa izmēģinājuma fāzi. Ja tā izrādīsies veiksmīga, GTC komanda cer divpadsmit mēnešu laikā nodot teleskopu starptautiskās zinātnieku kopienas rīcībā.

Milzīgā optiskā instrumenta būvei bija vajadzīgi septiņi gadi - par četriem ilgāk, nekā plānots. Īpaši sarežģīti bija nogādāt teleskopa smagākās detaļas grūti pieejamajā virsotnē, darbu apgrūtināja arī nelabvēlīgie laika apstākļi.

Lēsts, ka viss projekts izmaksā aptuveni 130 miljonus eiro (91 miljonu latu). To finansē gan Spānijas, gan Kanāriju salu varas iestādes, bet 10% izmaksu segušas partneruniversitātes Meksikā un Amerikas Savienotajās Valstīs.

Milzīgais spogulis, ko atšķirībā no viengabalainajiem vecākās paaudzes teleskopiem veidos 36 mazāki sešstūrveida segmenti, ļaus uztvert gaismu no miljoniem gaismas gadu tālām galaktikām, palīdzēs izprast Visuma izcelšanās noslēpumus un meklēt mūsu Zemei līdzīgas planētas. Pagaidām samontēti tikai 12 segmenti, bet sākotnējiem izmēģinājumiem pietiks arī ar tiem.

"Būtu brīnišķīgi, ja šis teleskops ļautu mums atrast planētu, kas līdzinātos mūsējai," Spānijas laikrakstam "El Mundo" sacījis projekta vadītājs Pedro Alvaress.

"GCT lielākā priekšrocība salīdzinājumā ar esošajiem teleskopiem ir tāda, ka lielais optiskais infrasarkanais spogulis savienojumā ar modernākajām tehnoloģijām ļaus gūt priekšstatu par planētu atmosfēru, nevis vienkārši izteikt matemātiskus pieņēmumus par to, kādas šīs planētas varētu būt," raidsabiedrībai BBC sacījis Kanāriju salu Astrofizikas institūta izpildsekretārs Kempbels Vordens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!