Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko, saskaņā ar prezidenta amata kandidāta deklarāciju, vispār nav nekādu īpašumu, liecina valsts laikrakstā "SB. Belarus segodnja" publicētās deklarācijas.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija augustā gaidāmajai cīņai par prezidenta krēslu pielaidusi piecus kandidātus – Svetlanu Tihanovsku, Sergeju Čerečņju, Annu Kanopacku, Andreju Dmitrijevu un ilggadējo valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko.

Ja tic publicētajām deklarācijām par 2019. gadu, autoritārajam līderim Lukašenko nav ne nekustamā īpašuma, ne automašīnu, ne akciju vai daļu uzņēmumos un fondos. Gada laikā viņš algā saņēmis 117 068 Baltkrievijas rubļus (42,8 tūkstoši eiro), kas ir viņa vienīgie ienākumi.

Savukārt viņa sieva Gaļina Lukašenko (Baltkrievijas mediji izrāda pārsteigumu, ka Lukašenko joprojām oficiāli skaitās precējies) gada laikā pensijā un ienākumos no akcijām nopelnījusi 5560 rubļus (2033 eiro). Viņai īpašumā deklarēta dzīvojamā māja Mogiļevas apgabala Šklovā, daļa citas mājas Šklovas rajonā un 56 Šklovas sviesta rūpnīcas akcijas.

Centrālā vēlēšanu komisija pie cīņas par prezidenta krēslu nav pielaidusi par Lukašenko reālāko konkurentu uzskatīto bijušo "Belgazprombank" prezidentu Viktoru Babariko un Augsto tehnoloģiju parka dibinātāju Valēriju Cepkalo.

Babariko ir arestēts un pret viņu ierosināta lieta par nodokļu nemaksāšanu. Pret Cepkalo Iekšlietu ministrija veic pārbaudi aizdomās par kukuļošanu, bet viņa kandidatūra neesot reģistrēta it kā nepietiekamā atbalstītāju parakstu skaita dēļ.

Otrdien vakarā Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās notika protesta akcija pret neatkarīgo kandidātu nepielaišanu vēlēšanām. To laikā tika aizturēti vairāk nekā 250 cilvēki.

Trešdien cilvēki ieradās Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegt sūdzību par Babariko un Cepkalo nereģistrēšanu. Arī šīs akcijas laikā policija sāka cilvēku aizturēšanu, ziņo "Radio Svoboda".

Lukašenko pie varas Baltkrievijā ir kopš 1994. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!