Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien pirmo koncertu ārpus Ziemeļkorejas bija jāsniedz izolētās valsts slavenākajai meiteņu popgrupai "Moranbong Band", taču pēdējā brīdī uzstāšanās Pekinā tika atcelta un mūziķes steidzami atgriezās mājās.

Pēkšņā koncerta atcelšana ir rosinājusi virkni baumu un spekulāciju par šī negaidītā soļa iemesliem.

"Moranbong Band" kolektīvs, kura izveidē un dalībnieču atlasē esot personīgi piedalījies pats tautas līderis Kims Čenuns, Ķīnā ieradās jau pagājušajā nedēļā.

Grupai bija paredzēts Pekinā uzstāties sestdien, svētdien un pirmdien. Tūre tika uzskatīta par zīmi, ka uzlabojušās Phenjanas un tās ilggadējās aizbildnes Pekinas attiecības. Tomēr sestdien koncerti pēkšņi atcelti un grupa atgriezusies Ziemeļkorejā.

Par negaidīto tūres atcelšanu izskanējušas dažādas versijas. Daži avoti uzskata, ka Kims Čenuns koncertu atcēlis diplomātisku sarežģījumu dēļ, saistībā ar Phenjanas paziņojumu, ka tās bruņojumā ir ūdeņraža bumba, raksta "The Korea Times".

Citi spekulē, ka Kims noraizējies par paša atlasīto grupas dalībnieču nonākšanu mediju uzmanības centrā. Grupas vadītāja Hjona Songvola, kura Ķīnā zīmējusies ar smalku rokassomiņu, esot viņa bijusī draudzene. Taču tādi kadri ir asā kontrastā ar situāciju valstī, kur vairums cilvēku nesaņem pietiekamu pārtikas daudzumu un par luksusa lietām nemaz nedomā.

Tāpat ļaudis baumo, ka Kims koncertu uzskatījis par zaimošanu, jo 17. decembrī tiks atzīmēta viņa tēva – iepriekšējā valsts vadoņa Kima Čenira nāves ceturtā gadadiena, skaidro izdevums. Ziemeļkorejā sākot ar sestdienu jau esot aizliegta mūzika un dejas.

Izskanējusi pat tāda versija, ka popgrupas dalībnieces vēlējušās lūgt politisko patvērumu, lai nav jāatgriežas totalitārajā valstī, tāpēc Kims nekavējoties pavēlējis viņām atgriezties.

Uz koncertiem Pekinā bija paredzēts ierasties tikai īpaši atlasītiem viesiem no abām Aukstā kara laika sabiedrotajām valstīm. Taču Ķīnas valdība sarakstu apzināti mainījusi, reaģējot uz Phenjanas ceturtdien paziņoto, ka tai ir ūdeņraža bumba.

Avoti norāda, ka Ķīnas Komunistiskās partijas augsta ranga amatpersonas, kuras bija paredzējušas apmeklēt koncertus, nomainītas ar zemāka ranga ierēdņiem, raksta "The Korea Times".

Tas savukārt saniknojis Kimu, kurš atsaucis tūri. Jāpiebilst, ka 2013. gadā, kad Phenjana paziņoja par savu trešo kodolizmēģinājumu, bažas par to pauda pat Pekina, kas tradicionāli bijusi Phenjanas aizbildne.

"Moranbong Band", kas sastāv no divdesmitgadniecēm, Pekinā ieradās ceturtdien. Šim notikumam bija pievērsta plaša Ķīnas mediju uzmanība.

Medijos cirkulēja fotogrāfijas ar militārajās formās ģērbtajām grupas dalībniecēm, tostarp it kā Kima bijušo draudzeni ar smalku "Chanel" rokassomiņu. Hjonai īpaša uzmanība veltīta arī tāpēc, ka iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka viņa ir sodīta ar nāvi pēc strīda ar Kima Čenuna kundzi Ri Soldžu, rasta "The Korea Times".

Ri kādreiz bija pirms "Moranbong Band" izveidošanas populārās grupas "Unhasu Orchestra" dalībniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!