Foto: DELFI

Krievijas specdienestiem pret Igauniju ir neatslābstoši augsta interese, teikts pirmdien publicētajā Igaunijas Drošības policijas (KaPo) gada ziņojumā.

Krievijas izlūkdienestiem ir tieša interese par visu, kas 2015.gadā notiek Igaunijā - parlamenta vēlēšanām, jaunas valdības veidošanu, sabiedroto karaspēka atrašanos, Igaunijas Eiropas Savienības un NATO sabiedroto soļiem, norāda KaPo.

"Līdzās intereses pieaugumam neizbēgami pieaug izlūkošanas aktivitātes pret Igaunijas Republiku un tās iedzīvotājiem. Tā kā oficiālās attiecības ar Krievijas Federāciju kļūst saltākas, iespējams, sāksies saspringta izsekošana netradicionālās formās," brīdina KaPo analītikas dienests.

Pēdējā gada laikā, īpaši saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, liela daļa Krievijas izlūkdienestu aktivitāšu bijušas vērstas uz to, lai sētu neuzticēšanos un radītu šķelšanos Rietumu koalīcijas rindās.

"Pasākumu vidū, ko Krievijas specdienesti īsteno, lai panāktu rezultātu, ir ietekme uz sabiedriskās domas līderiem, spiediena izdarīšana uz politisko eliti no darījumu aprindu puses, preses izmantošana, lai atskaņotu Krievijai svarīgākās ārpolitiskās idejas un uzstādījumus," norāda KaPo.

Igaunijas Republika aizvadītā gada laikā bijusi viens no šāda spiediena mērķiem.

"Viens no spilgtiem šādu aktivitāšu piemēriem ir pagājušā gada martā Krievijas propagandas telekanāla "Russia Today" ēterā notikusī Igaunijas ārlietu ministra un augsta ranga Eiropas Savienības ārlietu un drošības politikas amatpersonas telefonsarunas "nopludināšana"."

Vēl viens piemērs -"bijušā KoPo darbinieka Uno Pūsepa "vaļsirdīgā" atzīšanās Krievijas telekanālam. Viens no šīs pārraides mērķiem bija centieni starptautiskajā arēnā diskreditēt Igaunijas drošības dienestus, atzīst KaPo.

Iepriekšējo reizi analoģiska "dokumentālā" pārraide ēterā nonāca pēc tam, kad bija izdevies atmaskot nodevēju Hermani Simmu.

"Atbilstoši starptautiskajai praksei neviens specdienests neatklāj savus slepenos līdzstrādniekus. Lai pārliecinātos par pārraidē minētajiem apgalvojumiem, ierosināta krimināllieta," teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!