Foto: EPA/LETA
Vācijā par kara noziegumiem tiesājamā Ivana Demjaņuka advokāts Ulrihs Bušs trešdien aicināja apturēt tiesas procesu, ņemot vērā, ka ASV uzieti jauni Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) dokumenti, kas liek apšaubīt vienu no svarīgākajiem Demjaņuka vainas pierādījumiem.

FIB 1985.gada ziņojumā lasāms - "ir diezgan ticams", ka Demjaņuka SS apliecību "safabricējusi" Padomju Savienība, norādīja advokāts. "Mēs vienmēr esam uzsvēruši, ka šī identitātes karte ir viltojums. Tagad mums ir arī FIB ziņojums."

Šis ziņojums ir Buša rīcībā, un advokāts lūdzis Minhenes tiesu atlikt tiesas procesu, lai viņš varētu doties uz ASV arhīviem vēl citas informācijas meklējumos.

Advokāts gan pauda pesimismu, ka tiesa varētu atsaukties viņa lūgumam.

"Tiesa savu viedokli jau sen kā pieņēmusi," norādīja Bušs.

Demjaņuka apliecība ir viens no svarīgākajiem prokurora pierādījumiem, jo nav neviena dzīva liecinieka, kas varētu apliecināt, ka Demjaņuks 1943.gadā tiešām bijis Sobiboras koncentrācijas nometnes apsargs.

Ukrainā dzimušais Demjaņuks Vācijā tiek apsūdzēts par līdzdalību 27 900 cilvēku slepkavībās, kas pastrādātas laikā, kad viņš 1943.gadā bija Sobiboras koncentrācijas nometnes sargs.

1988.gadā Demjaņukam Izraēlā tika piespriests nāvessods, identificējot viņu kā Treblinkas nāves nometnes apsargu, kas bijis pazīstams ar iesauku "Ivans Briesmīgais".

Lai gan Izraēlas Augstākā tiesa vēlāk atzina, ka viņš nav Treblinkas "Ivans", kurš līdzvainīgs 870 000 cilvēku nāvē, ASV varasiestādes atņēma Demjaņukam pilsonību, norādot, ka viņš strādājis trīs citās koncentrācijas nometnēs, ko noklusējis, 1952.gadā ieceļojot ASV.

Pats Demjaņuks noliedz jebkādu līdzdalību holokaustā. Viņš apgalvo, ka 1941.gadā ticis iesaukts PSRS armijā, 1942.gadā nonācis vācu gūstā un bijis ieslodzīts gūstekņu nometnēs līdz 1944.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!