Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcijas sāktajai operācijai var būt nopietnas sekas "tālu aiz Sīrijas robežām", palielinot bēgļu skaitu un radot "Deash" atjaunotnei labvēlīgus apstākļus, paziņojusi Irākas autonomā Kurdistānas reģiona valdība.

Komentējot Trampa paziņojumu, ka ASV jau ir ziedojušas lielus līdzekļus un apbruņojušas kurdus, lai viņi tagad cīnītos paši, Irākas Kurdistānas prezidents Masuds Barzani norādījis, ka "kurdu asinis ir daudzkārt vērtīgākas par naudu un ieročiem".

"Tādēļ visām iesaistītajām pusēm, tostarp kurdiem, ir svarīgi iesaistīties dialogā, lai deeskalētu konfliktsituāciju," teikts valdības izplatītajā paziņojumā. Irākas Kurdistāna jau ir daudz devusi bēgļu nometnēs izmitinot ap diviem miljoniem bēgļu gan no Irākas apgabaliem, kurus 2014. gadā pārņēma "Daesh", gan no Sīrijas, kur kopš 2011. gada notiek aktīvs pilsoņkarš. "Starptautiskā sabiedrība ir atbildīga, lai tas neatkārtotos," izteikts paziņojumā.

Irākas Kurdistānas reģions, kas jau kopš 2003. gada faktiski darbojas kā neatkarīga valsts. Cita starpā tā faktiski veido pati savu ārpolitiku un uztur armiju jeb divām galvenajām politiskajām partijām pakļautus zemessardzes spēkus, dēvētus par pešmergu. Pešmerga spēlēja izšķirošu lomu "Daesh" sakaušanā Irākas teritorijā, taču starp Irākas un Sīrijas kurdiem nepastāv pastāvīga tieša sadarbība.

Piemēram, Irākas Kurdistāna ar Turciju aktīvi sadarbojas naftas ieguvē un transportēšanā, un Turcija ir tās galvenais eksporta un importa partneris, kamēr Turcija ar Sīrijas kurdu kontrolēto teritoriju administrāciju formālas attiecības neuztur un to savstarpējā robeža līdz šim bija slēgta.

Tomēr, kad 2017. gadā Irākas Kurdistāna rīkoja neatkarības referendumu, Turcija reaģēja asi, baidoties par kurdu neatkarības centienu aktivizēšanos arī tās teritorijā, kā arī Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!